tiistai 16. kesäkuuta 2020

Raamatun tietovisa

1. kuka on nimeltään tämä niilinveteen heitetty poikalapsi ?



Ihminen ei ymmärrä valita sellaista ihmistä ollenkaan, mutta koska Jumala näkee seuraavan askeleen, hän valitsee ihmisiä joita muut eivät arvosta tai vähättelevät. Miksi JUMALA näin tekee, tehdäkseen ihmisen kerskauksen tyhjäksi. Niinpä Jumala aikoinaan on valinnut Niilin veteenheitetyn poikalapsen, tämä poikalapsi saa aikuisena hyvin iäkkäänä jo 80 vuotiaana tehtävän jossa hänen pitää johtaa kansa pois pakkotyöstä ja orjan asemasta egyptissä.Kuka valitsisi heikoimman, kuolemaan tuomitun lapsen poikalapsen jotka oli määrätty heitettäväksi niilinvirtaan. Jumala valitsi. Jos et muista nimeä tulee myöhemmin seikkoja jotka palauttaa mieleesi hänen nimensä.


2.

 Toiseksi huomautan että EGYPTISSÄ ASUI NYT SITÄ KANSAA JOIDEN ELÄMÄ ALKOI NÄIN... Abraham jonka Jumala kutsui (nykyisen irakin alueella) kaldean uurista lähti paimentolaisena elämään, hän sai pojan jonka nimi oli Iisak...Iisak sai pojan jonka nimi Oli Jaakob... JAAKOB sai 12 poikaa... näiden poikien jälkeläiset asuivat nyt orjan asemassa Egyptissa oli kulunut yli 400 vuotta kun Jaakobin poika joutui Egyptiin...joskus oli tapahtunut niin että, perheessä alkoi olla veljesten kesken kilpailua nuorimmaiset olivat isän lempilapsia ja vanhemmat veljet olivat nuoremmille varsin Joosefin unista kateellisia sillä ne olivat unia jossa hän olisi korkeassa asemassa  jossa olisi veljiensä ja isänsäkin yläpuolella. Sekös sai isoveljensä raivoon... niimpä hänen veljensä tekivät karmean teon veljelleen Joosefille joka muistuttaa sitä mitä Jeesukselle tapahtui..Jeesus oli 3 päivää maanpovessa ja ylösnousi kuolleista...

Mitä mielestäsi Joosefille tapahtui ? vain 1 on oikein..



A.Joosef heitettiin kaivoon ja nostettiin 3 päivän perästä ja myytiin orjakauppiaille.Orjakauppiaat veivät hänet Egyptiin.


B. Joosef annettiin eläinten raadeltavaksi isälle Jaakobille myös näytettiin hänen vaatteensa hän selvisi ihmeenkaupalla ja joutui harhailemaan, jotenkin joutui Egyptiin sitten.


C.Joosef pieksettiin ja melkein kuoli, laupias samarialainen pelasti hänet ja toimitti hänet Egyptiin hoitoon.



3.Muistelemme nyt elämää tämän Joosefin näkökulmasta hän on siis samaa sukua sen poikalapsen kanssa joka heitettiin avuttomana lapsena korissa niilinvirtaan . Tämä Joosef kokee 17 vuotiaana joutumisen orjaksi egyptiin ensin palvelijaksi erääseen taloon sitten tuli ahdistus sen tähden ettei hän halunnut talon isäntää loukata hänet lavastettiin syypääksi ja joutuu vankilaan jossa saa näyttää kykynsä unien selittäjänä ilmeisesti Jumalan avulla. Koska Egyptin kuninkaan juomalaskija ja leipuri saivat selityksensä uniinsa joosefilta, muisti toinen juomalaskija, kun kuningas näki unta joka oli koskeva koko suurta aluetta lähi-idässä mutta hän ei sitä ymmärtänyt, nyt Jumala käytti Joosefia siten että kuninkaan juomalaskija antoi vinkin faaraolle vankilassa on nuorukainen joka selittää unesi.. Niin Joosef selitti unen, se uni oli merkityksellinen Faaraolla että Joosefin omat unet nuoruudessa liittyivät yhteen samaan tarinaan joka oli tulossa.

Nyt faarao ajatteli koska nuorukainen ymmärsi unen merkityksen ja sen uhkan joka oli tulossa nostan hänet asemaan jossa valtakunta pelastetetaan tulevalta uhalta.

3. Uni ensin  mikä oli faaraon uni muistatko ?

 vain yksi  vaihtoehto on oikein..

A. Faarao näki unessa tulvan tulevan ja Joosef osasi neuvoa rakentamaan patoja .


B. Väkivaltainen babylonia oli nouseva uhkaamaan egyptin valta asemaa...unessa faarao mietti kuka auttaisi ja miten  ?


C.Faarao näki niilinvirrasta nousi 7 lihavaa lehmää laiduntamaan mutta sen jälkeen 7 laihaa lehmää jotka söivät ne 7 lihavaa lehmää. Toinen uni koski 7 kaunista tähkäpäätä viljaa koki kohtalon että perään tuli 7 ohutta tähkää jotka nielivät nämä 7 rehevää tähkää..


4. Mikä uhka oli tulossa ? a vai b ? lue ensin


Joosef osasi tulkita unta ja neuvoi ...alkoi jotain millaista ei ollut nähty.....

Joosef nostettiin asemaan joka vastaisi nykymailmassa ison valtakunnan pääministeriä. Hänen johdollaan alettiin kerätä viljaa tehdä viljavarastoja ja pistettiin valtava viljankeruu ympäri valtakuntaa...Hänen omassa nuoruudessa nähnyt unet jossa Joosef oli veljiensä kanssa viljapellolla jossa hänen isoveljiensä viljanlyhteet kumarsivat pikkuveljen lyhdettä, josta hänen veljensä suuttuivat, veljensä ajattelivat Joosef on hyvin nokkava ja ylpeä kun heidän pitäisi pikkuveljensä lyhdettä kumarrella. Ei Joosef aikanaan sitä ylpeydellä kertonut sehän oli uni... mutta unet voivat olla Jumalan antamia niinkuin olemme huomanneet ja oli selvää jos tämä meno jatkuu kaikki vilja on kerätty Egyptiin ja sitä on paljon, entä muualla ? sitä ei oltu varastoitu ainakaan niin paljoa..niinpä alkoi lähestyä 7 hyvän vuoden loppu ja alkaisi 7 huonon vuoden jakso.

miksi tämä opetus Joosefin unesta on tarpeellinen tänäänkin ?


A. mailmaan voi tulla aivan samanlainen heikon satokauden jakso ja jos ei ole viljaa varastoitu tulee nälänhätä ja ruokapula...


B.Ei uniin kannata uskoa eikä tästä voi vetää mitään opetusta nykyaikaan...


Joosefin elämässä kävi niin että hänen veljensä joutuivat tulemaan hakemaan hattu kourassa kumarrellen viljaa egyptistä, itse Joosef tunnistaa veljensä mutta nämä eivät enää tunne Joosefia ,aivan niinkuin Jeesus tuntee Jaakobin pojat jotka Israelilaisiksi tänään nimitetään mutta Jaakobit pojat ei tunne Jeesusta..Joofef itkee veljiänsä kun hänellä on veljiään ikävä Jeesus tuntee ihan samoin ikävää Israelia kohtaan.Kaikki kävivät hakemassa viljaa egyptistä Joosefia joutui kumartaamaan aikanaan isäkin mutta Joosef paljastaa itsensä ei hän halunnut että isä kumartaa häntä mutta niinkin sitten kävi. Joosef tuotatti kaikki veljensä ja isänsä heidän vaimonsa ja kaikki perheet Egyptiin jonne he siis jäivät aina 400 vuoden ajaksi.. aina siihen aikaan saakka jolloin tuli faarao joka ei enää muistanut Joosefia egyptin ja lähialuiden pelastamista nälästä oli kulunut aikaa niin kauan.


5. Viides kysymys poika joka syntyi yli 400 vuoden päästä joosefista nostettiin siis sieltä niilinvedestä säälistä jonka egyptin prinsessa sai huomatessaan lapsen itkevän kaislakorissa lapsen sisaren seuratessa mihin kori ajelehtii kun prinsessa halusi ottaa lapsen ,hän alkoi heti huolehtia mistä lapselle maitoa ? silloin pieni tyttö osoitti erinomaisen huomavaisuuden egyptin prinsessalle ...haenko lapselle imettäjän kysyy tyttö ? kyllä vastaa prinsessa ja näin tämä pieni poika sai olla äidinsä imetettävänä vielä jonkin aikaa ilman vaaraa sillä kaikki pienet pojat piti faaraon käskystä heittää jokeen...Näin voidaan hetki olla ajatella tätä pientä tyttöä ilman hänen suojeluaan pikkuveljestä ei olisi koskaan voinut tulla kansanvapauttajaa..siis voimme kiittää tyttöjä jälleen myös. Tämä pikkuveli sai aikanaan Jumalalta 10 käskyä ihmisille annettavaksi katsomme 4 käskyä..


siinä lukee kunnioita isääsi ja äitiäsi

ja sitten on lupaus että kauan eläisit ja menestyisit...

voimmeko ajatella tätä pikkuveljeä, sisaren teko oli äidin ja isän kunnioittamista ja siitä seurasi uskomaton tarina jatkossa koko kansa eli orjuudessa ja tämä pieni tytön äidinkunnioittaminen johti siihen että hänen veljensä johti 80 vuotiaana kaiken väen pois orjuudesta. Mikä uskomaton siunaus yhden käskyn noudattamisesta. Lain käskyt annettiin myöhemmin pikkuveljelle isona poikana sitten.

laitan sinulle 10 käskyä tähän ja alla on 2 laintaulua niissä on kuitenkin jokin vialla en kerro mikä on vialla, jos meiltä otetaan käskyt pois, tuo se turvattomuutta vaikka emme kykenisi niitä täyttämään ne ovat oikeat.
10 käskyä

Koskevat suhdettamme Jumalaan ...3 käskyä aivan niinkuin kolminaisuus Jumala on.

1. Minä olen Herra,sinun Jumalasi sinulla ei saa olla muita Jumalia.
2.Älä käytä väärin Herran,Jumalasi nimeä
3.Pyhitä lepopäivä

7 Käskyä koskevat suhdettamme lähimmäisiin.

4.Kunnioita isääsi ja äitiäsi
5.Älä tapa
6. Älä tee Huorin
7.Älä varasta
8.Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi
9.Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta
10.Älä tavoittele lähimmäisesi puolisio,työntekijöitä,karjaa äläkä mitää, mikä hänelle kuuluu.

 mikä on vialla alhaalla olevassa lain taulussa on ?


mikä pitäisi olla ?


Muistutan jos mailmamme noudattaisi käskyjä se olisi se hyvin erinlainen tänään, mutta Jumala tiesi että se on kuin peili josta näemme olemme rikkoneet niitä ja siksi sovitus oli tuova valon lainrikkoneille ja veri pitää olla viaton syntiemme edestä, me olemme kaikki Paratiisista ulosjoutuneet 1 rikkomuksen takia ja lain tehtävä on ajaa meidät Jeesuksen sovittajan luokse.Peilikin on oltava loppuun asti jotta näemme olemme muuttuneet hyvään vai huonoon suuntaan.



6.

Koska olemme maaseudulla näet peltoja voit päätellä seuraavan viisauden joka on raamatussa vaikka et tietäisi kun kerron hiukan...
Sananlaskuissa luvussa 14 lukee 4 jakeessa näin.. täydennä oikein seuraava lause.. missä härkiä puuttuu siellä syöttökaukalo on tyhjä. Runsas sato saadaan
-------------- voimalla. sinun tehtäväsi on arvata minkä voimalla sato saadaan ?

7. kohta

 Jumalaa on vaikeaa ymmärtää katsokaamme ihmistä joka halusi seurata Jeesusta silloin kun hän eli ja katsomme, kun hän epäonnistui mitenkä Jumala näki tämän ihmisen. Jumala näkee ei vain eiliseen vaan tähän päivään ja tulevaisuuteen. Tärkeää ei ole se oletko onnistunut sinä saat epäonnistua, mutta että haluat uskoa. Seuraava 7 kysymys koskee Ammatiltaan kalastajaa joka on koko yön kalastanut saamatta mitään. Silloin Jumala Jeesuksen persoonassa tulee rannalle ja huutaa lapset onko teillä syötävää? He vastaavat ei ole. Jeesus sanoo heittäkää verkko oikealle puolelle nyt niin saatte...he heittivät verkon mutteivat jaksaneet vetää kalojen paljouden tähden sitä ylös. Siellä kalastajana on Jeesukselle tuttu mies joka uhosi rakastavansa Jeesusta vaikka kaikki muut jättäisi minä en.. Jeesusta vangittiin ja 3 kertaa kielsi pietari edes tuntevansa ,oma turvallisuus oli tärkeämpää nyt Jeesus on rannalla neuvomassa.. kysymys kuuluu

muistatko voisit päätellä tästä myös...kun JEESUS ON RANNALLA

tapahtuiko tämä kalojen saanti ihme niitä muuten oli 153 kpl yhtämonta kuin sen aikaisia kansoja oli tuohon aikaan.

7. TAPAHTUIKO IHME SAALIS ENNEN / Vai JÄLKEEN RISTINKUOLEMAN.


A. ENNEN RISTINKUOLEMAA TAPAHTUI...


B.TAPAHTUI JEESUKSEN KUOLEMAN JÄLKEEN...


8.

MORAALINEN POHDINTA JONKA JÄLKEEN KYSYMYS?
 Onko Jeesuksen tekemä ihme tälle pietarille väärin vai oikein?
JUMALA AJATTELEE     IHMINEN AJATTELEE
oikein  ok...                         Väärin peruste koska kielsi Jeesuksen

Tapahtuu 3 kertaisen kieltämisen jälkeen Jeesus on laittanut kalaa hiillosnuotiolle

ja  1.Kysyy? Simon, Rakastatko minua enemmän kuin nämä ?
      2.Simon Johanneksenpoika, rakastatko sinä minua ?
     3.Simon Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas ?

Jumala siis antaa myös UUDEN mahdollisuuden jos olimme liian innokkaat voimme selittää kuinka hyviä lainnoudattajia olimme mutta emme kestäneet kun tuli koetus ja mailman testi.


Pietarin vastauksen ilmeisesti miellyttivät JEESUSTA, monet loukkaantuisivat jos Jumala meitä näin tenttaisi mutta pitää muistaa kuinka vanhemmat lapsiaankiin tenttaa jos asiat ei mennetkään niinkuin oli ajatus.


MORAALINEN KYSYMYS OLI TÄMÄ KOSKA PIETARIN VASTAUKSET EIVÄT OLE NÄHTÄVILLÄ NYT MILLAISIA NE OLIVAT ?


A.Jeesus on suurpiirteinen,Pietari Juksaa Jeesusta eikä Jeesus huomaa mitään...

B. Pietari myötäilee vain Jeesuksen kysymyksiin...
c. Pietari myöntää katuen ettei kannata esittää mitään Jeesus sinä tiedät eli pietari tajusi vastaukset oltava rehellisiä.

TÄHÄN PERUSTUU KOKO SEURAKUNNAN OLEMUS. JA PIETARI SAI TEHTÄVÄN.


9.Jeesuksen opetuslapset ovat siis ihan tavallisia ihmisiä joilla sisään ihmisyyden sisälle on syntynyt Usko. Mistä se Usko mielestäsi tulee?


A. Onnistuneestä elämästä se tulee ?

B. Kaloista Ja leivästä ?
C. Hyvästä Tuurista ?
D. Usko tulee Kuulemisesta, ja kuuleminen Jumalan sanomisista. Usko tulee kun sydän on valmis myöntämään tarvitsen Jumalan apua yksin en perille taivaaseen voi päästä.


10.kysymys liittyy kysymykseen 1. sen esitti vaimoni minulle kerran..hän kysyi näin mikä on mailman ensimmäinen äitiysraha joka on maksettu äidille oman lapsensa imettämisestä ? Missä se siis tapahtui ? ja kuka olisi sen maksanut ja kelle sen voi tarinasta päätellä myös..



kuka maksoi rahaa lapsen imettämisestä.


kenelle maksettiin.



virallinen 10 kysymyksen sarja päättyy tähän
lisään 11. kohdan .johon voit mielessäsi kirjoittaa nimesi kuin uskon osoituksena Jumala näkee kirjoita näkymättömällä kynällä siihen nimesi ja Jumalan enkelit kirjoittakoon tahtosi ilmaisun mitään nimiä emme kerää ne on enkelien kirjoissa. Siellä on elämän kirja ne jotka ilmaisevat tahtonsa uskoa Jeesukseen huolimatta vajavuuksista eri elämän tilanteissa. Siellä on kyynelten kirja jonne kirjataan kaikki kyyneleet joita tulee matkalla.Myös tekojen kirja on olemassa se on ilmestyskirjassa mainittu sen puitteissa meidät tuomitaan tekojen mukaan. Niinkuin pietarille kävi on syytä olla rehellinen sekä ilmaista Herra sinä tiedät kaiken ja seurata Herraa jotta selviäisimme..

tahtoni osoitus Jumalan Pojalle Jeesukselle
 Herra sinä tiedät kaiken mutta haluan uskoa sinuun syntieni sovittaja


____________________________________________________

kirjoita ikäänkuin kirjoittaisit nimesi
nimeni allekirjoitus näkymättömällä musteella.


Oikeat vastaukset 1. mooses heitettiin niilinveteen  2. joosef heitettiin kaivoon ja nostettiin 3 perästä ja myytiin orjakauppiaille jotka vei hänet egyptiin, isälle tosin esitetiin olisiko eläin raadellut kun vaate oli tahritty lampaan vereen.3. Faarao näki niilinvirrasta nousi 7 lihavaa lehmää sen jälkeen ne 7 laihaa jotka söi lihavat toinen uni oli sama mutta lehmien sijaan viljantähkä oli rehevä jotka ohuet tähkät söivät.4. Mailmaan ei vain voi tulla vaan tulee koska Raamattu on Jumalan valvomaa sanaa tulee heikon satokauden jakso joka on ilmestyskirjassa. Viljaa pitäisi varastoida.5.kysymys minulla oli puulain taulut kaiverrettu jossa 8 ja 9 käsky oli sama monet eivät sitä huomanneet toki suuri osa huomasi . Älä himoitse lähimmäisesi omaisuutta, karjaa yms toisen omaa..6. kysymys yllätti monet ajattelivat että runsas sato saadaan he ajatteli hengellisesti mutta kysymys oli koska olemme maaseudulla ja näet peltoja runsas sato saadaan härän tai härkien voimalla.Jos hengelliseksi kysymyksen haluat voisimme ajatella Jeesus on Alfa ja härkien keskelle hän syntyi ja totisesti syntyi ja hän on raivannut pellon johon meidän voimamme ei riitä. Kysymys oli sananlaskujen 14 luvusta.7.kysymys  Jeesus tekee tämän kalaihmeen silloin kun pietari on kieltänyt Jeesuksen palannut vanhaan ammattiinsa muttei ollut koko yön kalastamisesta huolimatta mitään, Jeesus haluaa kohdata pietarin  saa kalat uimaan pietarin verkkoon ja kohtaa rannalla ylösnousseen Jeesuksen huom kuoleman jälkeen siis tapahtui..8.Pietari tajusi kun Jeesus kyseli ettei hänen kannata uhota millään tavalla vaan pohjavireenä oli antautuminen sinä Herra tiedät...pietari oli epäonnistunut ja palauttaakseen tasapainon pietariin yhtämonta kertaa kuin pietari epäonnistui yhtämonta kertaa Jeesus kysyi rakastatko sinä minua..saamme varautua elämässämme samankaltaiseen jos haluamme edelleen rakastaa Herraa vaikka epäonnistuimme Jeesus voi henkensä kautta kutsua vieläkö haluat seurata ? 9.kysymys Usko tulee kuulemisesta , kuuleminen Jumalan sanoja kaikki ne joista se usko tulee.10. kuka oli mailman 1 äityispäivä rahan saaja jos aiemmin olisi ollut se ei ole raamatussa mutta raamatun äityisrahan saaja on mooseksen äiti jolle egyptin prinsessa maksoi palkan kaikki juontui siihen että isosisko katsoi joella kaislakorin perään ja vielä kysyi kun vauva itki ja prinsessa halusi vauvan, haenko lapselle imettäjän siinä syy..




2 kommenttia:

  1. Minulla on laintaulut niitä ei nyt ole vielä tässä blogissa nähtävillä,kerron syyn myöhemmin tai 19.6.on tallikirkon olympialaiset klo 17 siellä on raamattu juttu tauluissa luonnossa..

    VastaaPoista
  2. tein tauluja ja heinäteipäisiin monen metrin etäisyydelle laitoin ruuvilla taulut...ihmiset käveli luki ja vastasivat tarkastin...jotkut saivat palkintoja myös...saa lainata ja kopioida kysymykset ..

    VastaaPoista