lauantai 23. helmikuuta 2019

osa 1 ---RAAMATUN ELÄIMIÄ , ELÄIMET OPETTAVAT part 1 ---- BIBLE ANIMAL , ANIMALS TEACH

ELÄIMET OPETTAVAT nyt kuvien kera
Raamatussa ja symbolimaailmassa  

Kirjoittaja RIITTA AHVONEN 
 http://riittaahvonen.blogspot.com/?view=magazine
Lukijalle

Sananlaskuissa sanotaan
"Mene laiska muurahaisen tykö ja viisastu" (Snl 6:5)

Tässä pienessä tutkielmassa on sama periaate, menemme tarkastelemaan Raamatun alueen eläimiä ja niiden mahdollista opetusta tai vertauskuvallisuutta. Mukaan on otettu legendojen maailmasta joitakin lyhyehkö eläinjuttuja, joissa toivon mukaan on pientä opetusta.
Kun Herra teki Nooan aikana liiton luomakunnan kanssa , ( I Ms 9 ) haluan tässä yhteydessä myös muistuttaa, että silloin annettiin muutamia käytännön ohjeita ja perusperiaatteita ihmisten ja eläinten välisiin suhteisiin. Tähän liittoon kuuluu :
- Eläinten tulee säikkyä ja pelätä ihmistä ( = kunnioittaa), niin villieläinten, kotieläinten, lintujen ja kalojenkin.
- Eläimet on annettu ihmisen valtaan. Ne on annettu ravinnoksi ja palvelijoiksi ihmisille poikkeuksena on ns." saastaiset " eläimet , joiden syöminen on ihmiselle vahingollista. Moni niistä kuuluu kuitenkin tärkeänä osana luonnon kokonaisuuteen omassa tehtävässään. "Saastaisuutta" on useimmiten epäterveellyys ja eläinten levittämät sairaudet, kuten rutto tai vatsataudit, joita hiiret ja rotat levittävät.
Sian ihra rasittaa verenkiertojärjestelmää, äyriäisissä on epäpuhtauksia, koska ne ovat vesistöjen puhdistajia. Saamme kiittää eläimiä monista tutuista asioista , avusta ja ravinnosta kuten lehmää maitotuotteista, kanoja munista, haahkoja pehmeistä untuvatyynyistä, juhtia raskaitten taakkojen kantamisesta, hevosia, aaseja ja kameleita ratsuna palvelemisesta, mehiläisiä hunajasta, jne.
- Eläimet eivät saa tappaa ihmistä. Veri on on erityissuojeluksessa muutenkin. Jeesuksen veri on niin kallisarvoinen, että sillä ostettiin koko ihmiskunta vapaaksi synnistä.
- Ihminen ei saa tappaa toista ihmistä, eikä eläintenkään verta pidä syömän.
- Ihmiset ja eläimet tehtiin hedelmällisiksi eli runsaslukuisesti lisääntyviksi.
-Liittoon kuuluu myös ettei vesi enää koskaan tuhoa koko maapallon eläimiä ja ihmisiä .
-Liiton merkkinä on sateen jälkeen sateenkaari taivaalla.

Kun astumme ovesta ulos, usein lintuparvi pyrähtää läheisestä pensaasta tai ruohikosta lentoon tai vedessä kahlatessamme kalat kaikkoavat tuota pikaa. Normaalisti myös muutkin metsän eläimet kaihtavat ihmistä. Tämä säikkyminen on sisäänrakennettu niille Luomakunnan liiton yhteydessä.
Ne vain tottelevat Jumalan niille antamaa määräystä, ja ovat puolestaan meille esimerkkejä, kuinka meidän tulisi omasta puolestamme noudattaa Raamatussa annettuja elämän ohjeita että oma elämämme onnistuisi. Vikuroiville sonneille ja ihmisten päälle käyville eläimille käy yleensä kehnosti, samoin Jumalan käskyjä ja neuvoja aliarvioiville kasaantuu vaikeuksia.
Profeetoista erityisesti Jesajalla on paljon luontoon liittyviä vertauskuvia. Myös Mestarimme ja Vapahtajamme Jeesus käytti opetuksessaan luonnosta otettuja aiheita :
esimerkiksi tässä linnut kertovat Jumalan hyvästä huolenpidosta:
Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! ( Matt 6:26)
Eläinmaailmasta merkkinä ihmiskunnalle mainitsee profeetta Jeremia:
Villieläimet ja linnutkin katoavat ihmisten pahuuden tähden (Jer 12 :4 )

Olen hyvin kiitollinen monille tahoille, jotka ovat antaneet lisänsä eri eläimiä koskeviin tietoihin ja tunnustan etten kykene edes mainitsemaan kaikkia. Joitakin asioita olen kuullut eri hartaustilaisuuksissa tai radio-ohjelmista, joitain tietoja on otettu Iso RaamatunTietosanakirja I - III ( Raamatun tietokirja , Tikkurila 1975). Perustietolähteenä on ollut tietenkin Pyhä Raamattu, sen eri versioita, myös vieraskielisiä. Mikro-Rabbi romppu (Data Universum ) on helpottanut Raamatun kohtien löytämisessä , nettiversio e-sword on auttanut joidenkin sanojen tarkistamisessa.
Ensimmäinen kristillistä symbolikkaa käsittelevä kirja, jota aikoinaan tutkin 1960 luvulla oli Rafael Saartion Kristilliset vertauskuvat. Se herätti kiinnostuksen selvittelemään joitakin symboleita.
Useimpien pikku legendojen lähde on ollut Frithiof Dahlbyn "De Heliga teckens hemlighet (Lund 1977, 7.p. Verbum Häkan Olsson) josta kirjasta erityiset kiitokset. Ettich: Hieroglyfishe Ursprung des Hebrew on valottanut joittenkin sanojen heprealaista merkitystä. J.C Cooperin An illustrated Encyclopaedia of traditional symbols on antanut perustietoja yleismaailmallisesta symboliikasta.
Kirjoitelmaa ei ole tarkoitettu tietelliseksi tutkielmaksi, vaan asioita tarkastellaan kristillisen elämänkatsomuksen näkökulmasta. Vähemmän tunnettujen eläinten kohdalla olen ottanut mukaan joitakin eläinopillisia perustietoja, samoin joidenkin
Pyhän maan alueella esiintyvien lajien kohdalla, joista Suomessa on vähän tietoa.
Legendat ovat kansan parissa syntyneitä hyvinkin mielikuvituksellisia satuihin verravia tarinoita, mutta henkilöt liittyvät joko Raamattuun tai kirkon piiriin.

Toivon että Raamattua rakastavat lukijat saisivat pienen välähdyksen Jumalan sanan rikkaudesta ja kuinka koko luomakunta kiittää ja kunnioittaa Luojaansa.
Suorat lainaukset Raamatusta on kirjoitettu kursiivilla.

Antoisia lukuhetkiä!

Kirjoittaja RIITTA AHVONEN
Kuvittaja Henry Sumuvuori googlesta kuvat
kuvittaja sai yhteyden Riittaan ja haluan mainita missä Riitta on mukana kaikki lapset ja aikuiset https://www.visitparikkala.fi/aktiviteetit/lasten-raamattupuisto/
Toiminnan keskuspaikka, Lasten Raamattupuisto on Parikkalan Särkisalmen Kodintie 34 joka on n. 1,5 km Särkisalmen tienhaarasta. Melkonniementietä ...

Aamuruskon peura

Raamatun kohdat joissa peura mainitaan, antavat vahvasti viitteen, että tämä peura on eräs Kristuksen salanimistä. Näin sitä on tulkinnut myös Paavo Hiltunen kirjassaan"Aamuruskon Peura", jossa hän tutkii Korkeaa veisuuta (1938 käännös) eli Laulujen Laulua (1992 käännös) Kristuksen ja seurakunnan välisen rakkauden näkökannalta, mutta myös profetiana seurakunnasta ja kääntyvästä Israelista.
Peura on läheistä sukua lampaalle, karitsalle joka oli puhdas uhrieläin. Peuraa eli
kauristakin saatettiin käyttää uhrieläimenä. Salomon herkkupöydässä peura oli lähes jokapäiväinen herkkupaisti. Peuraan liitetään mielikuvat "viehättävä, siro, nopea "
Kuvahaun tulos haulle kuva peurasta

Aamuruskon Peura mainitaan Kuninkaan voittolaulu - psalmissa
Hän tekee minun jalkani nopeiksi niinkuin peurat ja asettaa minut kukkuloilleni. ( Ps 18:34)
Psalmissa 22 ,joka ennustaa Kristuksen kärsimyksen ja jota Jeesus itse muisti Gol-
gatan ristillä ollessaan, on saanut ohjeistuksen :
Veisuunjohtajalle : veisataan kuin "Aamuruskon peura" ; Daavidin virsi
(Ps 22)
Sananlaskuissa rakasta puolisoa verrataan Aamuruskon peuraan. Tässä peura on seurakunnan, Kristuksen morsiamen vertauskuva :
Armas peura, suloinen vuorikauris - hänen rintansa sinua aina riemulla ravitkoot, hurmautuos alati hänen rakkaudestaan. (Snl 5:19)
Ks myös peura , gaselli

Aarnikotka (eli griippi eli vaakalintu) ja muita tarueläimiä ja petoja

Aarnikotka on nelijalkainen tarueläin, jolla pää, etujalat ja siivet ovat kuin kotkalla, mutta takaruumis , jalat ja häntä kuin leijonalla. Siinä on yhdistynyt ilma- ja maaeläimet ominaisuudet. Symbolieläimenä jumalallinen ja inhimillinen luonto yhdessä.
Kotka on lintujen kuningas ja leijona maaeläinten kuning Siksi se on joissakin tapauksissa kuvannut Kuningasten Kuningasta Jeesusta Kristusta, Hänen jumalallista ja inhimillistä luontoaan.
Kotkan ominaisuuksia aarnikotkalla on nopeus ja tarkkanäköisyys ja leijonan ominaisuuksia voima, valppaus ja rohkeus. Sen kynnet kuvaavat "viisauden helmiä".
Sana "aarni" tai "aarnio" tarkoittaa aarteenvartijaa.
Raamattu toteaakin
Toivon, että he rakkauden yhteen liittäminä saisivat rohkeutta ja saavuttaisivat rikkaimman ja syvimmän tiedon: tulisivat tuntemaan Jumalan salaisuuden, Kristuksen, jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätketyt (Kol 2:2-3)

Tässäkin mielessä aarnikotka sopii Kristuksen vertauskuvaksi. Alunperin se oli kylläkin Apollon eläin. Silloin sen kerrottiin olleen julman eläimen, joka vihasi hevosia ja popsi niitä mielellään, samoin kuin ihmisiäkin. Kreikkalaiset luulivat että se etsi vuorista kultaa , jotta voisi tehdä kullasta pesän itselleen.
Aarnikotkaa on paljon käytetty vaakunataiteessa sen sisältämän runsaan symboliikan vuoksi.
Raamatussa ei ole varsinaisesti mainittu aarnikotkaa, mutta profeetta Danielin näyssä esiintyy ( Dan. 7:4) lähes aarnikotkan tapainen peto, mutta sen pää on kuin leijonan.
Ensimmäinen oli kuin leijona, mutta sillä oli kotkan siivet. Minun sitä katsellessani reväistiin siltä siivet, ja se nostettiin maasta pystyyn ja asetettiin kahdelle jalalle niinkuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän.

Tämä peto kuvannee hallitsijaa tai hallintojärjestelmää ja Jumalan johdatusta historian vaiheissa. Mainitun pedon jonkinlainen "serkku" lienee Danielin kirjassa

Tämän jälkeen minä näin, ja katso, oli taas toinen peto, pantterin kaltainen, ja sen selässä oli neljä linnunsiipeä. Sillä pedolla oli neljä päätä, ja sille annettiin valta. (Dan 7:6 )

Pantteri eli leopardin tiedetään olevan erittäin salakavalan pedon, joka voi poimia saaliin kenenkään huomaamatta vaikka keskeltä asuttua kylää.
Edelleen petoaihe esiintyy Ilmestyskirjassa lopun ajan yhteydessä:

Minä näin, kuinka merestä nousi peto. Sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja kaikissa kymmenessä sarvessa oli kruunu ja jokaiseen päähän oli kirjoitettu herjaava nimi. Peto, jonka näin, muistutti leopardia, mutta sillä oli jalat kuin karhulla ja sen kita oli kuin leijonan kita. Lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan. Minä näin, että yksi pedon päistä oli saanut surmaniskun mutta haava oli parantunut.
Koko maailma ihmetteli petoa ja lähti seuraamaan sitä, ja kaikki kumarsivat
lohikäärmettä, joka oli antanut pedolle sellaisen vallan. He kumarsivat myös petoa ja sanoivat:
- Kuka on pedon vertainen, kuka pystyy taistelemaan sitä vastaan?
Pedolle annettiin suu, joka herjaa ja puhuu suuria sanoja, ja se sai tämän vallan neljänkymmenenkahden kuukauden ajaksi. Niin se avasi suunsa ja alkoi herjata Jumalaa. Se herjasi hänen nimeään ja hänen asuinsijaansa ja niitä, jotka asuvat taivaassa. Sille annettiin myös lupa käydä taisteluun pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja niin sen valtaan annettiin kaikki heimot, kansat, kielet ja maat.
Ja kaikki maan päällä asuvaiset kumartavat sitä, jokainen jonka nimi ei ole k irjoitettu teurastetun Kartitsan elämän kirjaan hamaan maan perustamisesta Jos kenellä onkorvat, hän kuulkoon ( Ilm 13 :1-9)

Kun Danielin näkyjen pedot kuvasivat eri hallitsijoita ja valtajärjestelmiä , tämä Ilmestyskirjanpeto kuvaa yhteiskunnan järjestelmiä, jotka peto on ottanut palveluks-
seensa : politiikka, kulttuuri ja opetus, taide, tiede, uskonto, media ja talousjär- jestelmät. Näin on jo pitkälti tapahtunut ja trendi näyttää yhä enemmän menevän tähän suuntaan. Mutta kristittyjen tulisi vallata takaisin nämä alueet palvelemaan ja ylistämään Jumalaa ja Jeesusta Kristusta.

Katso myös muita taruolentoja : Behemot, Fenix, Koirankuonolaiset Satyyri, Sfinksi

Aasi

Kuvahaun tulos haulle kuva aasi

Aasia ja sen sukulaista muulia käytetään paljon juhtana kantamaan taakkoja tai ratsuna. Aasia sanotaan usein tyhmyriksi tai tyhmyriä aasiksi. Lisäksi aasia väitetään itsepäiseksi.
Mutta milloinka tyhjäpää viisastuu? Ei tule villiaasista ihmistä. (Job 11:12
Isaskarin heimon tunnusmerkki on taakkansa alla lepäävä juhta (aasi) tai teltta.
Legendat kertovat Jeesuksen seimen äärellä olleen aasin ja härän,sanotaan että härkä kuvaa tässä yhteydessä juutalaisia ja aasi pakanoita. Mutta käytännössä ne eivät kuitenkaan sovi työpariksi, se ei onnistu. Mooseskin antoi siitä ohjeen :

Älä käytä härkää ja aasia kyntöparina. (5 Ms 22:10)
Hengellisessä mielessä se tarkoittaa, ettei uskovan ja ei -uskovan pidä olla työpareja evankelumin asiassa. Sama sanotaan toisilla sanoilla :
Voivatko Kristus ja Beliar* olla yhtä mieltä? Mikä voi liittää uskovan sellaiseen, joka ei usko? (2 Kor 6:16)
Jeesus ratsasti aasillaJerusalemiin mennäkseen ristille . Nykyään joskus sanotaan että "aasit = työjuhdat kantavat Kristusta maailmalle". Kun Jeesus käytti aasia se ei aiheuttanut reagointia roomalaisissa, koska aasi mielletään työeläimeksi ja rauhan asialla olevaksi. Jos jeesus olisi tullut hevosella, se olisi käsitetty provokaatioksi, sillä hevonen yhdistettiin tuolloin sotaan.
Aiheeseen liittyvä kuva
Israelilaisten erämaavaelluksen ajalta kerrotaan, että kun Petorista kotoisin oleva, alkuaan moabilainen Bileam oli lähdössä kiroamaan Israelin kansaa, aasi puhkesi
puhumaan ja näki enkelin jota Bileam ei nähnyt :
Silloin Herra antoi aasille kyvyn puhua. Se sanoi Bileamille: "Mitä pahaa minä olen tehnyt, kun lyöt minua nyt jo kolmannen kerran?" Bileam sanoi aasille: "Sinä vikuroit! Jos minulla nyt olisi miekka, tappaisin sinut heti paikalla!" Aasi sanoi Bileamille: "Minähän olen sinun aasisi, jolla olet ratsastanut iät ja ajat. Olenko minä koskaan ennen vikuroinut?" Bileam vastasi: "Et ole." Silloin Herra avasi Bileamin silmät, niin että hän näki Herran enkelin seisomassa tiellä paljastettu miekka kädessään. Bileam polvistui ja lankesi kasvoilleen maahan.
Herran enkeli kysyi häneltä: "Miksi löit aasiasi kolme kertaa? Minä olen tullut tänne estämään sinun kulkusi, sillä tämä matka on vastoin Herran tahtoa. Sinun aasisi näki minut ja väistyi kolme kertaa minun tieltäni. Ellei aasi olisi väistynyt, minä olisin surmannut sinut mutta jättänyt sen henkiin." Silloin Bileam sanoi Herran enkelille: "Minä olen tehnyt väärin, mutta en tiennyt, että sinä seisoit tiellä minun edessäni. Jos et hyväksy tätä matkaa, niin minä käännyn takaisin." Herran enkeli sanoi Bileamille: "Kulje noiden miesten mukana, mutta puhu ainoastaan se, mitä minä käsken sinun puhua." Niin Bileam jatkoi matkaa yhdessä Balakin lähettiläiden kanssa. ( 4 Ms 22:28- 35 )
Jesaja ennusti että villiaasit tulevat kuljeskelemaan Jerusalemin kaduilla kun kansaa
kohtaa Jumalan rangaistus epäjumalanpalveluksen tähden ja heidät itsensä viedään pakkosiirtolaisuuteen :
Sillä palatsi on hyljätty, kaupungin kohina lakannut, Oofel ja vartiotorni ovat jääneet luoliksi iankaikkisesti, villiaasien iloksi ja laumojen laitumeksi.
(Jes 34 :14)
Kun kuningas Nebukadnessar ylpistyi saavutuksistaan, Jumala noyryytti häntä:
villiaaseja
Kuvahaun tulos haulle villiaasin kuva
Hänet ajettiin pois ihmisten joukosta, hänelle annettiin eläimen ymmärrys,
hän asui villiaasien parissa, hän sai syödä ruohoa kuin härät ja hänen ruumiinsa kastui yökasteesta, kunnes hän oppi tietämään, että korkein Jumala on hallitsija ihmisten valtakunnassa ja että hän antaa sen kuninkuuden kenelle tahtoo (Dan 5:21)
Kuningas pääsi takaisin asemaansa , elämä villiaasien parissa oli viisastuttanut häntä.

Raamatun mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin, annettava ruokaa mutta myös lepoa ja jonkinasteista vapauttakin joskus :
Onnelliset te, jotka kylvätte kaikkien vetten vierille ja laskette härän ja aasin jalat valtoimina kulkemaan !(Jes 32:20)

Kuka on laskenut villiaasin vapaaksi, kuka irroittanut metsäaasin siteet,
sen, jolle minä annoin aavikon asunnoksi ja suola-aron asuinsijaksi?
( Job 39:8-9)
Aasien paljous osoittaa omistajan olevan rikas, niin muinoin kuin nytkin. Jobilla oli ennen onnettomuuksia 500 aasintammaa mutta sittemmin kun onni taas oli myötäinen 1000.
Tuomari Ahdonilla oli "vain" 70 aasia, joilla hänen 40 poikaansa ja 30 pojan poikaa
ratsastivat .
Deboran voittolaulussa tuomarien kirjassa on kehoitus "niille jotka ratsastavat valkoisilla aaseilla". Tämä tarkoittanee varakkaita ihmisiä ja ylimyksiä, joiden joka-
päiväinen kulkuneuvo oli valkoinen aasi. Se oli "hienomman" näköinen kuin tavallinen harmaanruskea työaasi. Nykyään statuksen osoituksena käytetään aasien sijasta tiettyjä kalliita automerkkejä, jotka ovat kiiltävän mustia.

Tähän aikaan tullessa on villiaasi vaarassa kuolla sukupuuttoon. Niinpä Negevin alueella on pyritty elvyttämään kantaa. Villiaasin tuntomerkit ovat : pituus n 2,2 m ja paino n 180 kg. Väriltään se on ruskea, mutta vatsa vaalea. Pää on suuri mutta siihen nähden korvat pienehköt.

Aavikkosusi

sakaali   ja  canis lupus pallipes 
    Kuvahaun tulos haulle sakaali kuva   Intiansusi Pakistanissa                                                       
                                                                           


Raamatussa sana "tan" tarkoittaa joko aavikkosutta tai sakaalia. Profeetat ennustivat
että epäjumalanpalvelus ja muut synnit tuovat rangastuksen niin ,että kaupungit hävi-
tetään ja villieläimet tulevat kansojen tilalle
Sakaalit ulvovat sen palatseissa, aavikkosudet huvilinnoissa. Sen aika on lähellä, tulemaisillaan, ei sen päiviä pidennetä. (Jes 13 :22)
Näin sitten kävikin.
ks. myös : sakaali; susi


Ampiainen
Kuvahaun tulos haulle ampiainen kuva
Raamatun maissa on monia ampiaislajeja, joista herhiläiset ovat kiusallisimpia. Raamatussa Jumala on käyttänyt niitä sekä kirjaimellisesti sekä vertauskuvallisesti
joko karkottamaan vihollisia tai vertauskuvana hyökkäävästä vihollisesta.

ks. myös :herhiläinen

Antilooppi
savannilta antilooppi
Kuvahaun tulos haulle antilooppi kuva

Antilooppi, joka on kauristen ja gasellien sukulainen , oli Mooseksen lain mukaan
"puhdas" eläin, jota pyydystettiin kuoppa-ansoilla.
. .peura, gaselli, metsäkauris, vuorikauris, musta antilooppi, keihäsantilooppi ja betsoari-vuohi, kaikki ne nelijalkaiset eläimet, joilla on kokonansa halkinaiset, kaksivarpaiset sorkat ja jotka märehtivät; niitä saatte syödä. (5 Ms 14:5 -6)

Kansan rappiotilan aikana nuorukaisia verrattiin antilooppeihin :

Tajuttomina makasivat sinun poikasi joka kadun kulmassa, niinkuin antiloopit pyydyshaudassa, täynnä Herran vihaa, sinun Jumalasi nuhtelua. (Jes 51 :20)

Nykyään sukupuuttoon kuolemisen uhan alla olevaa valkokeihäsantilooppikantaa on
pyritty elvyttämään akaasiaa kasvavalle seudulle mm Aravaan ja Negevin alueelle.
Tämä laji on n 1,90 m pitkä, painaa 90 kg. Sekä uroilla että naarailla on pitkät loivas-
ti kaartavat sarvet ja tummat laikut otsan ja sierainten välissä.

ks. myös : gaselli

Apina
Raamatussa on hyvin vähän mainintaa apinoista, vain kuningas Salomon yhteydessä se mainitaan, apinain pito oli kaiketi rikkaitten ylellisyyttä :
Kuninkaalla oli Tarsiin-laivasto merellä Hiiramin laivaston kanssa. Kerran kolmessa vuodessa Tarsiin-laivasto tuli ja toi kultaa ja hopeata, norsunluuta, apinoita ja riikinkukkoja. Ja kuningas Salomo oli kaikkia maan kuninkaita suurempi rikkaudessa ja viisaudessa. (1 Kn 10:22-23)
Keskiajalla, kun legendat ja symbolit kiinnostivat ihmisiä, apinat ajateltiin paholaisen eläimiksi, välistä se edusti itse paholaistakin, jolloin sen ajateltiin apinan hahmossa johtavan noitien viettämään noitasapattia, joka oli kristillisten ehtoollisen irvikuva.
Kuvahaun tulos haulle kuva apina

Baasanin lehmät
Baasanin alue Samariassa - nykyisin Golanin seudut- oli kuuluisaa rehevyydestään ja komeasta karjasta ja sen hyvästä tuotosta. Laitumella olevat lehmät ja härät olivat
mustia - maito oli kyllä valkoista. Profeetta Amos puhui yleistä tapainturmelusta vastaan. Oman erityisen huomion saivat Samarian ylhäisönaiset, jotka olivat tunnettuja alkoholinkäytöstään . Hän vertasi heitä lehmiin ja ennusti heille tulevan tuomion:
Kuulkaa tätä, te uhkeat Basanin lehmät Samarian vuorella! Te sorratte vähävaraisia ja riistätte köyhiä. Te sanotte miehillenne: "Tuo vielä juotavaa!" Pyhyytensä kautta on Herra Jumala vannonut: - Teille koittaa aika, jolloin teidät raahataan pois väkäpiikeillä, kalakoukuilla viimeistä myöten. Muurinhalkeamista, suorinta tietä teidän on pakko syöksyä pakoon. Teidät heitetään kohti Hermonia. Tämä on Herran sana. ( Aamos 4 :1-3)

Juopottelevat ylhäisönaiset eivät olleet varmaankaan imarreltuja kun heitä verrattiin Baasanin lehmiin, mutta tuskin lehmätkään, kun ne rinnastettiin näihin naisiin.
Amos on ollut hyvin rohkea, kun hän on uskaltanut moittia näitä ylhäisönaisia.
Parin vuoden päästä Amoksen ennustuksesta tuli maanjärjestys. Sittemmin Pohjois-Israelin asukkaat vietiin ensimmäisinä pakkosiirtolaisuuteen.
Nykyään Golanin seutu on melko autiota seutua , jonka maaperä on basalttipitoinen.
Alue on lähellä Libanonin rajaa, minkä vuoksi se on erityistarkkailun kohde.

Kuvahaun tulos haulle basan cows

Behemot
Behemot mainitaan sekä Jesajan kirjassa että Jobin kirjassa. Sillä tarkoitetaan hyvin suurta petoeläintä ja siihen on liitetty paljon tarumaisia piirteitä. Suomalaisissa Raamatuissa se on käännetty sanaksi " virtahepo", mutta ei liene tarkka vastine.
Ennustus Eteläisen maan Behemotia vastaan. Halki ahdingon ja ahdistuksen maan, halki naarasleijonan ja jalopeuran maan, kyykäärmeen ja lentävän käärmeen maan he kuljettavat aasinvarsojen selässä rikkautensa ja kamelien kyttyrällä aarteensa kansan tykö, josta ei hyötyä ole. Egyptin apu on turha ja tyhjä; sentähden minä annan sille nimen: "Rahab, joka ei pääse paikaltansa." (Jes 30:6-7)
Tässä tapauksessa Behemotilla voitaisiin tarkoittaa Egyptin valtaa, niinkuin Danielin kirjassa siivekkäällä pantterilla , karhuilla ja leijonilla tarkoitettiin Vähän Aasian
alueen maailmanvaltoja eri aikakausina.

Kuvahaun tulos haulle virtahepo



Katso Behemotia, jonka minä loin niinkuin sinutkin; se syö ruohoa niinkuin raavas.
( Näetkö virtahevon? Minä olen sen tehnyt, niin kuin olen tehnyt sinut. Se syö ruohoa niin kuin lehmä, vuoden 1992 käännös)
Katso, sen voima on lanteissa, sen väkevyys vatsalihaksissa.
Se ojentaa jäykäksi häntänsä kuin setripuun, sen reisijänteet ovat lujiksi punotut.
Sen luut ovat niinkuin vaskiputket, sen nikamat niinkuin raudasta taotut.
Se on Jumalan töiden esikoinen; sen luoja ojentaa sille miekan.
Sille kantavat satonsa vuoret, joilla kaikki metsän eläimet leikitsevät.
Lootuspensaiden alla se makaa, ruovikon ja rämeen kätkössä.
Lootuspensaat peittävät sen varjoonsa, puron pajut ympäröivät sitä.
Jos virta hätyyttää, ei se säikähdy, se on huoleton, kuohukoon vaikka itse Jordan sen kitaan.
Kukapa kävisi kiinni sen silmiin, lävistäisi heittoaseella sen turvan? (Job 40 :10-19)

Alkuperäinen tarkoitus tällä kuvauksella on ylistää Jumalan luomistyön viisautta ja ylivertaisuutta verrattuna ihmisten aikaansaannoksiin.
Tosin kuvaukseen virtahepo käännös sopii osittain, koska siinä on paljon liioittelua. Eräs tulkinta siitä voisi olla että se kuvaa samalla ns. "lootususkontoja" joita kaukoidässä harjoitetaan. Lootuskukat ovat kauniita mutta ottavat ravinnon liejusta ja
niitten alla alla piilee peto. Päältäpäin uskonnot näyttävät kauniilta, mutta taustalla vaikuttaa suuri peto.

Delfiini
Kuvahaun tulos haulle kuva delfiini
Delfiiniä ei varsinaisesti mainita Raamatussa, mutta yleisessä symboliikassa sitä pidetään kuitenkin eräänä Kristus-symboleista. Dahlby kertoo : Delfiini tunnetaan voimastaan ja nopeudestaan ja erityisesti kreikkalaiset kunnioittivat sitä koska se pelasti haaksirikkoisia hukkumasta. Siksi siitä on tullut ikuisen elämän ja Kristuksen symboli, onhan Jeesus Kristus ihmiskunnan Vapahtaja. Swedenborg arvelee että delfiini on myös tiedon ja tieteen ja tietämisen symboli, koska sillä on kyky tutkia meren syvyyksiä. Pilinius ( k. jKr 79) kertoo että delfiiniä on pidetty luonteeltaan lempeänä ja säälivänä. Sen kuva tai yleensä kalan kuvaa kannettiin riipuksena kristityn tunnusmerkkinä. Delfiini saattoi symboloida myös Jeesuksen opetuslasta, mutta silloin sillä oli suu auki, mikä merkitsi intoa pyrkiä Kristusta kohti.Kerrotaan tarinoita kuinka delfiinit ovat pelastaneet hukkuvia työntämällä heitä pintaan.

Eläimet, aavikon eläimet
Kuvahaun tulos haulle kamelikurki kuvakamelikurjen toinen nimi on strutsi

Erämaan eläimet lepäävät siellä, sen huoneet ovat täynnä huuhkajia, kamelikurjet asuvat siellä, ja metsänpeikot siellä hyppelevät.
Sakaalit ulvovat sen palatseissa, aavikkosudet huvilinnoissa. Sen aika on lähellä, tulemaisillaan, ei sen päiviä pidennetä. (Jes 13:21-22)
Tässä tuhoutuneen kaupungin raunioilla kuljeskelee villieläimiä : tuho on ollut rangaistusta kaupungin suurista synneistä. Tässä mainittu v 1933 käännös metsän-
peikot on englantilaisessa (New International Version) Raamatussa käännetty villi-
vuohet. Alkuperäisen heprealaisen sanan (sair) eräs merkitys on vuohi mutta myös
satyyri, joka on taruolento, jolla on sarvet, ihmisen pää mutta pukinsorkat ja häntä.

Etana
Kuvahaun tulos haulle etana
Psalmissa 58 toivotetaan jumalattomille:
Olkoot he niinkuin etana, joka sulaa mataessaan, niinkuin vaimon keskoiset, jotka eivät aurinkoa näe. (Ps 58:9, v 1938 käännös)
Kansanuskomus että etana sulaa mataessaan on kaiketi tullut siitä, että se jättää kulkiessaan limaisen vanan. Nykyaikana etanaan liitetään ominaisuus "hitaus",
mutta keskiajalla sitä pidettiin laiskuuden symbolina. Laiskuus puolestaan oli yksi
kuolemansynneistä. Laiskuutta paheena kuvattiin etanapäisenä ihmisenä.
Herkuttelijat kehuvat etanasta tehtyjä suupaloja maukkaiksi. Säätieteilijät eivät ole antaneet etanan sääennustuksille mitään sijaa, vaikka Suomen lapset ovat perintei-
sesti hokeneet :" Etana, etana, näytä sarves, onko huomenna pouta ?"

Fenix-lintu

Job lausuu:
"Olen kuin tarun lintu. Vaikka se tuhoutuu pesänsä kanssa, sen päivät vain lisääntyvät. Minun juureni ovat vedelle avoimet, yön kaste viipyy minun oksillani.(Job 29: 18-19 )
Jobin puhe osoittaa, että taru Feniks-linnusta on ollut tunnettu myös Raamatun ajan ihmisille. Feniks on tarulintu joka tultuaan 500-vuoden vanhaksi, lentää tuleen ja tuhoaa itsensä, mutta sitten se nousee uudistuneena . Egyptiläiset pitivät sitä Osirik-
sen symbolina - Osiriksen he liittivät ylösnousemusriittiin. Kreikkalaiset pitivät lintua
uudistumisen, ylösnousemuksen ja ikuisen elämän symbolina.
Tarusta on toisistaan hieman poikkeavia versioita: Lintu rakentaa pesän hyväntuoksuisista yrteistä, polttaa itsensä ja nousee sitten uudistuneena kolmantena päivänä. Tätä versiota pidetään Kristuksen ja Hänen ylösnousemuksensa symbolina.
Toisen version mukaan tuntiessaan kuoleman tulevan lintu rakentaa pesänsä palmu-
puuhun ja aurinko polttaa sen kuoliaaksi. Tuhkasta kiemurtelee pieni käärme joka kolmantena päivänä muuttuu entistä kauniimmaksi Fenix-linnuksi ja lentelee taivaalle elääkseen taas 500 vuotta - tai Hesiodoroksen mukaan 97200 vuotta..

Erään version mukaan lintu lentää Heliopolikseen Egyptiin (auringonpalvonnan keskukseen ) ja polttaa itsensä alttarilla. Kun pappi saapuu, hän löytää tuhkasta pienen hyväntuoksuisen toukan joka on lähtenyt linnun luista tai luytimestä. Toukka muuttuu linnuksi, joka neljäntenä päivänä on täysikasvuinen. Sitten se nuortuneena
lentää pois kunnes on taas vanha.- Herodotos kuvaa linnuta : Sen sulat ovat osittain punaiset, osittain välkehtivät kultaa. Koon puolesta se muistuttaa kotkaa.

Gaselli
Kuvahaun tulos haulle gaselli kuva

Gaselli kuuluu antiloopeihin. Sen silmät ovat suuret ja lempeät. Olemus on siro pitkine jalkoineen , sen liikkeet ovat nopeat. Aina se on varuillaan vihollisten varalta Kuvataiteessa se kuvataankin usein pakenemassa leijonaa tai pantteria.
Hyvin usein gasellia pidetään sielun vertauskuvana, joskus myös tietämättömyyden ja itsetuhoisuuden vertauskuvana.
Luonnonkansat ovat pitäneet gasellia valon vertauskuvana, jolloin sen saarvet mielletään valon säteiksi. Hindut opettavat että soman ja kuunjumala Chandran vaunuja vetää kaksi antilooppia, antilooppi on myös Sivan tunnus. Afrikassa uskotaan että jumala voi ilmestyä antiloopin muodossa. Muinais-Egyptissä antilooppi oli omistettu Setille mutta toisaalta se saattoi edustaa Osirista ja Horusta Setin
vastapuolena. Mytologian piirissä gaselli saattoi olla myös voittaja, suojelija ja tien näyttäjä ja kuolleitten opas.

Raamatussa peurat ja gasellit olivat "puhtaita" eläimiä joka tarkoitti sekä syötäväksi että uhrattavaksi sopivaa eläintä. Kuningas Salomon aterioilla niitä kerrotaan olleen jatkuvasti tarjolla, koska niitä pidettiin suurena herkkuna.
Raamatussa gaselli/peura ovat myös paljon käytettyjä vertauskuvina. Daavidin urhojen mainitaan olleen nopeajalkaisia kuin gasellit. Samoin profeetta Habakuk sekä psalminlaulajat ovat laulaneet
Hän tekee jalkani nopeiksi kuin kauriin jalat (Hab 3:19 ja Ps 18:34)
Vanhurskaan tuli olla nopeajalkainen paitsi Herran asialla myös nopsa pakenemaan pahaa. Paavo Hiltunen selittää Korkeaa veisuuta (eli Laulujen Laulua) kirjassaan "Aamuruskon Peura" :
Peurat ja liljat tarkoittavat uskovia, mutta sulhasen vertauskuvana gaselli tarkoittaa Kristusta. Kun peurat ovat punaruskeita, se tarkoittaa, että he ovat Jeesuksen Verel-
lään lunastamia. Kun peuran vatsa on valkea, se merkitsee, että suhde pöydän antimiin on oikea ja kun peräpeili on valkea, että suhde sukupuolisuuteen on nuhtee-ton.
Kun peuran silmät ovat lempeät ja suuret, se kertoo että todellinen Kristuksen oma katsoo lempeästi lähimmäiseen "
"Valkeat vuoret," jotka Laulujen Laulussa mainitaan, tarkoittavat ensinnäkin rukousvuoria, joilla voi kohdata Aamuruskon Peuran eli Kristuksen. Golgatan vuori on myös valkea vuori, puhdistuksen vuori, jonne saa jättää synnit. "Tuoksuva vuori" on Kristuksen läsnäolon vuori.
Vastaavasti petojen vuoret (LL 4:8) tarkoittavat kunnian, maineen ,vallan alistamisen
vuoria joilla erilaiset pedot- ihmisiä koukussaan pitävät järjestelmät orjuuttavat.


Kuvahaun tulos haulle peura kuva

Peuran synnytyspaikka on salassa maailmalta :
Tiedätkö sinä, milloin vuorikauris vasoo, hoivaatko sinä synnyttävää peuraa? Tiedätkö sinä niiden oikean hetken, lasketko sinä, milloin kuukausien määrä täyttyy? Ne kyyristyvät maahan, synnyttävät poikasensa, ja kohta niiden tuskat ovat ohi. Vasat kasvavat ja varttuvat, lähtevät omille teilleen eivätkä palaa. (Job 39 :1-4)
Vaikka oheinen kuvaus on realistinen kuvaus poikivasta peurasta, se on vertauskuvaa myös siitä kun joku syntyy Jumalan valtakuntaan, se on muille huomaamaton tapah-
tuma ja monen uskoon tulo on usein pitkän kypsymisen tulos niinkuin peuran tiineys.
Heprean kielessä sana "sebi" tarkoittaa sekä gasellia että kauneutta. Jumalan silmissä uskova on kaunis , Laulujen Laulun morsiankin sanoo :
"Minä olen musta, mutta ihana, te Jerusalemin tyttäret, kuin Keedarin teltat, kuin Salomon seinäverhot. (LL 1:5)

eli vaikka hän on musta, eli syntinen, Kristus pitää häntä kauniina, hän on lunastettu.
Samaa todistetaan sananlaskuissa :
leikitsin hänen maanpiirinsä päällä, ja ihastukseni olivat ihmislapset.
(Snl 8:31)

Peuran sirous voi olla muistuttamassa myös näistä asioista.- Peuran syöminen saattaa viitata ehtoolliseen, uhrieläimet vuohi ja lammas ovat peuran sukulaisia. Tässäkin suhteessa gaselli on sopiva Kristuksen vertauskuvaksi.

Jaakobin pojan Naftalin ja koko Naftalin heimon tunnus on peura/ gaselli. Kun Jaakob ennen kuolemaan siunasi tämän poikansa sanoen :
Naftali on nopea peura; hän antaa kauniita sanoja. (1 Ms 49:21)

Jeesus asui Nasaretin ja Kapernaumin kaupungeissa, jotka olivat Naftalin heimon aluetta. Jeesus julisti evankeliumia eli ilosanomaa joka on "kauniita sanoja". Kun Naftalin heimon tunnusta kuvataan kauriiksi, sen sarviksi tehdään usein 7-haarainen
kynttilänjalka eli menora, joka puolestaan kuvaa Jumalan seitsemää henkeä.

ks myös Aamuruskon peura

Haarahaukka

Milvus migrans govinda.jpg


Haukat yleensäkin ovat Moosksen lain mukaan toisia eläimiä syövinä epäpuhtaita eläimiä. Niin haarahaukkakin (3 Ms 11:14) Edomin tuhon ennustuksen yhteydessä
villieläimet asuttavat autioiksi tulevat paikat. Sieltä haarahaukkakin löytää paikan.
Siellä nuolikäärme pesii ja laskee munansa, kuorii ne ja kiertyy kerälle pimentoonsa. Sinne haarahaukatkin kokoontuvat yhteen. (Jes 34:15)

ka myös : Haukka

Haikara

Kuvahaun tulos haulle haikara

Psalmissa 104, joka on Luojaa ylistävä psalmi, lauletaan:
Ravintonsa saavat myös Herran puut, Libanonin setrit, jotka hän on istuttanut.
Niissä lintuset pesivät, ja haikaroilla on majansa kypresseissä.
Korkeat vuoret ovat kauristen hallussa, kallionkolot ovat tamaanien suoja.
(Ps 104:17)
Tanskassa ja Saksassa on tavallista, että ulkokaton harjalle kiinnitetään kärrin pyörä,
jotta haikarat voivat tehdä pesänsänsä sen päälle. Samalla toivotaan sen tuovan onnea. Nykyään leikillisesti väitetään että haikarat tuovat perheille vauvat.
Haikaraan liitetäänkin jo Jobin ajoilta hellyys
Kamelikurjen siipi lepattaa iloisesti, mutta asuuko sen sulissa ja höyhenissä haikaran hellyys? (Job 39 :16)
Hyvin usein enkelien siivet kuvataan haikaran siipien muotoisiksi. Mahdollisesti
se juontaa alkunsa seuraavasta Raamatun jakeesta :
Ja kun minä nostin silmäni, näin minä, katso, kaksi naista lähtevän liikkeelle, ja niillä oli tuulta siivissään, ja niiden siivet olivat kuin haikaran siivet;
(Sak 5:9)
Mooses ei hyväksynyt haikaraa ns "puhtaitten " lintujen joukkoon vaan laittoi sen samaan joukkoon sirriäisten harjalinnun ja yölepakon kanssa epäpuhtaana lintuna. (3Ms11:19)


Haukka

Preeriahiirihaukka (Buteo swainsoni)

Lintujen lentotaitokin on osoitus Jumalan viisaudesta ja luonnonlakien tuntemisesta ja luomansa luonnon hallitsemisesta . Niinpä Hän kysyy Jobilta :
Sinunko ymmärryksesi voimasta jalohaukka kohoaa korkealle, levittää siipensä kohti etelää? Tahi sinunko käskystäsi kotka lentää ylhäälle ja tekee pesänsä korkeuteen?(Job 39 :26)
Haukan kaukonäkö on tarkka, se näkee ylhäältä pikkujyrsijöidenkin liikkeet, mutta ei sentään kiven läpi :
Maasta kasvaa leipä, maan uumenissa myllertää voima kuin tuli. Kallioissa on lasuurikiveä, maan hiekassa kultaa. On tie, jota ei korppikotka näe eikä haarahaukan silmä erota. Sitä eivät astele vuorten pedot eivätkä leijonat kulje sitä pitkin. Ihminen käy käsiksi kovaan kallioon ja kääntää nurin vuoret, perustuksia myöten, hän louhii tunneleita (Job 28 :5-10 )

Haukkaa ei pidä mennä haukkaamaan, se on epäpuhdas eläin (3Ms11:14)
Se on petolintu joka äkisti pudottautuu ylhäältä saaliinsa niskaan - niinpä vihollisen hyökkäystä saattoi verrata saaliin kimppuun hyökkäävänä haukkana kuten Kooresta väkivaltaisine sotajoukkoinen :
Minä kutsuin idästä haukan, kaukaisesta maasta päätökseni toteuttajan. Minä olen sanonut ja panen sen toimeen, olen kaiken suunnitellut ja saatan sen päätökseen.(Jes 46 : 11)

Heinäsirkka

Kuvahaun tulos haulle heinäsirkan kuva


Heinäsirkkalajeja on Raamatun maissa runsaammin kuin täällä Pohjolassa. Päälajeja ovat heinä-, hyppy-, kalvaja-, syöjä-, ja tuhoajasirkat. Kun meillä ne ovat enimmäkseen vihreitä, siellä päävärinä näyttää olevan ruskea, jolloin ne eivät paljoa erotu kuivasta ruohosta.
Sirkkaparvet ahmivat kaikkea vihantaa, etenkin viljan oraita- niitten ilmestyminen tiesi katoa Profeetat ilmoittivat heinäsirkkaparvien tulevan rangaistuksena tottele-
mattomuudesta Jumalalle.
Johannes Kastajan ruokavalioon kuuluivat metsähunaja ja heinäsirkat. Novum kertoo heinäsirkkojen olleen melko tavallista ravintoa. ne syötiin suolattuina tai kuivattuina
voin tai villihunajan kera. Tuntuvat olleen kelvollista ruokaa joka veertautuu nyky ajan sipseihin tai raksuihin, mutta kaikesta päätellen ovat ravintoarvoltaan olleet parempia. Johannes Kastajan heinäsirkka-ateria ei ollut epäpuhdas.
Siivekkäistä nelijalkaisista pikkueläimistä saatte kuitenkin syödä sellaisia maassa hyppiviä lajeja, joiden reidet nousevat muuta ruumista korkeammalle. Näistä saatte syödä kaikkia heinäsirkka-, hepokatti-, kenttäsirkka- ja kulkusirkkalajeja. (3Ms 11:21-22 )
Kuvahaun tulos haulle hepokatti kuva
hepokatti on peto

Profeetta Jesajan mielestä Jumalan rinnalla ihmiset ovat kuin heinäsirkkoja :
Korkealla hän on, maan piirin yllä, maan asukkaat ovat hänelle kuin heinäsirkkoja.(Jes 40:22 )

Profeetta Nahum mainitsee tuomionennustuksen yhteydessä:
Siinä on tuli sinut kuluttava, miekka on sinut tuhoava, se on syövä sinut niinkuin syöjäsirkat, vaikka lisääntyisit kuin syöjäsirkat, vaikka lisääntyisit heinäsirkkojen tavoin. ( Nah 3 :15)

Profeetta Jeremia puhuu Egyptin rangaistuksesta :
He kaatavat siltä metsän, sanoo Herra, tuon määrättömän suuren, sillä heitä on enemmän kuin heinäsirkkoja, he ovat lukemattomat.
Häpeään joutuu tytär Egypti, hänet annetaan pohjoisen kansan käsiin.
(Jer 46:23-24)
Sananlaskuissakin puhutaan heinäsirkoista :
Heinäsirkoilla ei ole kuningasta, mutta ne liikkuvat kuin armeija.(Snl 30:27)
Heinäsirkatkin tottelevat kun Jumala antaa niille käskyn, Raamatussa kerrotaan monta kertaa että ne olivat toteuttamassa Jumalan tuomioita.Hyvä järjestys ja liikkeelle lähtö ovat esimerkkinä kristityille kuinka meidänkin pitäisi lähteä liikkeelle ja toteuttaa Jumalan antamat tehtävät. Kaikille yhteiseksi tehtäväksi on anettu lähetys työ, se oli Jeesuksen viimeinen ohje uskovilleen. Eteenpäin tulisi kulkea Hengen johtamana ja rukouksessa neuvoa kysyen.
Uskovienkin armeijalle on annettu lupaus Jesajan kautta:
Kuin heinäsirkat te saatte käydä saaliin kimppuun, kuin kalvajasirkkojen parvi te ahmitte sitä. (Jes 30:4)

Heinäsirkka-amuletteja on joissain maissa käytetty taikakaluina "pahaa silmää" vastaan, mutta enimmäkseen heinäsirkat miellettiin tuhon ja katoavaisuuden symbo-
leiksi. Esran sanotaan lausahtaneen :"Elämämme on kuin tuulahdus, katoamme maailmasta kuin heinäsirkat."

Ilmestyskirjassa kerrotaan heinäsirkkaparvista, jotka nousevat syvyyden kuilusta ja niille annetaan valta kiusata ihmistä.
Savusta levisi maan päälle heinäsirkkoja, ja niille annettiin sama valta kuin on skorpioneilla maan päällä. Niille sanottiin, etteivät ne saa vahingoittaa kedon ruohoa eivätkä mitään muutakaan vihantaa eivätkä yhtään puuta, vaan ainoastaan niitä ihmisiä, joilla ei ole otsassaan Jumalan sinettiä. Heitäkään ne eivät saaneet tappaa, ainoastaan piinata viiden kuukauden ajan. Tuska, jonka ne ihmiselle tuottavat, on samanlainen kuin skorpionin piston tuottama. Sinä aikana ihmiset etsivät kuolemaa mutta eivät löydä, he haluavat kuolla, mutta kuolema pakenee heitä.
Heinäsirkat olivat näöltään kuin taisteluun varustettuja hevosia. Niillä oli päässään kullalta kimaltavat seppeleet, niiden kasvot olivat kuin ihmisen kasvot, ja niillä oli naisen tukan kaltainen tukka. Niiden hampaat olivat kuin leijonan hampaat, ja niillä oli rintapanssarit, jotka olivat kuin rautaa. Niiden siivistä lähti samanlainen jyminä kuin sotavaunuista, joita monet hevoset t täyttä laukkaa vetävät taisteluun. Niillä oli pyrstö ja pistin kuin skorpioneilla, ja pyrstöllään ne saivat tehdä ihmisille pahaa viiden kuukauden ajan. Kuninkaanaan niillä oli syvyyden enkeli, (Ilm 9: 3- 11)
Eräs selitys olisi että nämä heinäsirkat kuvannevat lopun aikoina tulevia harhaoppeja. Koska niitä on paljon, harhaoppien ryntäys tulee olemaan todella vakavaa ja uskovien on entistä ehyemmin katsottava Kristukseen ja ristiin ja turvau-
duttava Hänen apuunsa. Kuitenkin näille erityisen hankalille heinäsirkoille on annettu vain rajattu aika, viisi kuukautta.
Muutkin selitykset ovat tietysti mahdollisia; esim. jotkut erittäin piinalliset ja lentävät tuhoamisaseet joita käytettäisiin sotatilanteessa.

Herhiläinen
Kuvahaun tulos haulle herhiläinen kuva


Raamatun maissa on monia ampiaislajeja, joista herhiläiset ovat ärhäkkäimpiä ja kivuliaimpia pistäessään, pituudeltaankin kaksinkertainen kimalaisiin nähden. Herra lupasi lähettää israelilaisten avuksi herhiläisiä :
Ja minä lähetän herhiläisiä sinun edelläsi karkoittamaan hivviläiset, kanaanilaiset ja heettiläiset sinun tieltäsi. (2 Ms 23:28)
Niin, Herra, sinun Jumalasi, lähettää heidän kimppuunsa herhiläisiä, kunnes ne, jotka ovat jäljellä ja ovat sinulta piiloutuneet, ovat hävitetyt. (5 Ms 7: 20)
Ja minä lähetin herhiläisiä teidän edellänne, ja ne karkoittivat heidät teidän tieltänne, ne kaksi amorilaisten kuningasta; sinä miekallasi ja jousellasi et sitä tehnyt. (Joos 24:12)
Nämäkin hyönteiset tottelevat Luojaansa. Herran keinot ovat ihmeelliset kun Hän puolustaa omiaan.- Israelin vapaustaistelujen ajalta vuodelta 1948 kerrotaan että silloinkin olisivat herhiläiset olleet vaikuttamassa sodan kulkuun.
Jotkut ovat arvelleet että Raamatun puhe herhiläisistä on ollut kuvannollista puhetta siitä kauhusta, jonka Israelilaisten maahan tulo Joosuan aikana on herättänyt, mutta
jos herhiläisten pistot osuvat lähelle silmiä, kasvojen turpoaminen ja kipu on tehnyt
taistelun mahdottomaksi.

Hevonen

Kuvahaun tulos haulle hevoset erilaisia



Arvellaan että Heet olisi aloittanut hevosten pidon Kanaanin maassa , josta se sitten olisi levinnyt Egyptiin, josta tuli kuuluisa hevosistaan. Tämä Heet oli Nooan pojan
Haamin pojan Kanaanin poika.
Kun israelilaiset palasivat Egyptissä olonsa jälkeen Kanaanin maahan, heille oli yllätys, että siellä oli jo käytössä sotahevoset, jotka oli varustettu rautavaunuin.
Hevosta käytettiin enimmäkseen sotaratsuna tai vetämään sotavaunuja, niinpä se liitetään Raamatussa paitsi sotaan, kuninkaallisiin ja ylpeyteen.
Mooseksen laissa oli ohje, ettei kuninkaalla pidä olla paljon hevosia. Kuningas Salomo ei välittänyt tästä laista vaan hankki itselleen paljon hevosia, todennäköisesti Egyptistä. Hänen kuuluisassa hevostallissaan oli 40000 vaunuhevosta ja 12000 ratsuhevosta. Tämä oli alkua Salomon tottelemattomuuden tielle, joka hänen vanhuudessaan johti jopa siihen että hän rakensi vaimoilleen epäjumalantemppeleitä heitä miellyttääkseen.
Jerusalemin muurissa oli "Hevosportti", (Neh 3:28) jonka kautta todennäköisesti kaupunkiin tuotiin uhreiksi vihittäviä hevosia, kun epäjumalanpalvelus sai sijansa
israelilaisten keskuudessa. Hevonen yhdistetiin auringonjumalan palvontaan. Vasta
kuningas Joosian aikana Jerusalemin temppelistä poistettiin ns. aurinkovaunut ja muut epäjumalanpalvelukseen liittyvät asiat:
Samoin hän hävitti ne auringon kunniaksi pystytetyt hevoset, jotka oli Juudan kuninkaiden määräyksestä asetettu Herran temppelin oven luo, lähelle pylväikössä olevaa hoviherra Netan-Melekin virkahuonetta. Auringon vaunut hän poltti tulessa. Hän hajotti alttarit, joita Juudan kuninkaat olivat pystyttäneet temppelin katolle Ahasin yläsalin luo, sekä ne alttarit, jotka Manasse oli rakennuttanut Herran temppelin molempiin esipihoihin. Ne murskattiin niillä sijoillaan, ja niiden tomu heitettiin Kidroninlaaksoon.
2 Kn 23 :11-12 )

Jobin kirjassa kuvataan sotahevosen voimaa, nopeutta ja pelottomuutta :
Sinäkö annoit hevoselle sen voiman, sinäkö annoit sille hulmuavan harjan? Sinäkö opetit sen hyppimään kuin heinäsirkka? Mahtavasti, pelottavasti se korskuu, innoissaan se kuopii maata tasangolla, uljaana se ryntää taisteluun. Se pitää pelkoa pilkkanaan, se ei säiky eikä se pakene miekan tieltä. Sen yläpuolella rämisee nuoliviini, välkkyy keihäs ja sotakirves. Kiihtymyksestä vavahdellen se ahmii taivalta, mikään ei sitä pidättele, kun sotatorvi soi. Kun torvi soi, se hirnuu: "Iha haa!" Jo kaukaa se vainuaa sodan tuoksinan päälliköiden huudot ja taistelun jylyn (Job 39 : 19-25)

Sananlaskuissa ihaillaan hevosen astuntaa :
Kolmella on komea astunta, ja neljä komeasti kulkee: leijona, sankari eläinten joukossa, joka ei vääjää ketään, hevonen, solakkakylki, tai kauris, ja kuningas joukkonsa johdossa. (Snl 30:29-31)

Mutta Raamatun mukaan on parempi luottaa Herraan kuin mihinkään maalliseen :
Voi heitä! He etsivät apua Egyptistä, he luottavat hevosiin, joita siellä on paljon, he luottavat sotavaunujen määrään, he uskovat vaunusoturien paljouteen. Ei heidän katseensa etsi Israelin Pyhää, eivät he lähesty Herraa neuvoja saadakseen apua.(Jes 31:1)

Nykyaikainen toto eli hevoskilpailuiden tuloksista veikkaaminen ei ole uutta sekään auringon alla. Jesajan kirjassa mainitaan vedonlyönti, sen kohteena on sodan voittajat ja häviäjät.
Mutta lyö nyt vetoa minun herrani, Assurin kuninkaan, kanssa: minä annan sinulle kaksi tuhatta hevosta, jos sinä voit hankkia niille ratsastajat. (Jes 36:8)
Tämän taistelun Herra ratkaisi lähettämällä ruton hiirten välitykselläassyrialaisten leiriin . Mutta kun juutalaiset menivät vastoin Herran tahtoa Egyptiin, niin Epyptille ja näille juutalaisille kävi pahoin :
vaunut ja hevoset, sotaväen ja sankarit kaikki; he vaipuivat eivätkä nousseet, he raukenivat, sammuivat niinkuin lampunsydän (Jes 43:17)
Profeetta Sakarjan profetioissa tulevista ajoista esiintyy eri värisiä hevosia :
Minä näin yöllä näyn. Mies ratsasti punaruskealla hevosella ja pysähtyi myrttipensaita kasvavaan laaksoon. Hänen jäljessään ratsasti toisia miehiä punaruskeilla, vaaleanruskeilla ja valkoisilla hevosilla.
Minä kysyin: "Herrani, keitä nämä ratsastajat ovat?" Enkeli, joka puhui kanssani, vastasi: "Sinä saat tietää, keitä he ovat." Myrttipensaiden keskelle seisahtunut mies sanoi: "Nämä ovat ratsastajia, jotka Herra on lähettänyt kulkemaan maata pitkin ja poikin." ( Sak 1:8-10)
Ilmestyskirjassa on myös näky erivärisistä hevosista, mutta niille annetaan sen yhteydessä myös selitys, joka osittain selittää myös Sakarjan näkyä :
Ja minä näin, ja katso: valkea hevonen; ja sen selässä istuvalla oli jousi, ja hänelle annettiin seppele, ja hän lähti voittajana ja voittamaan.
Ja kun Karitsa avasi toisen sinetin, kuulin minä toisen olennon sanovan: "Tule!" Niin lähti toinen hevonen, tulipunainen, ja sen selässä istuvalle annettiin valta ottaa pois rauha maasta, että ihmiset surmaisivat toisiaan; ja hänelle annettiin suuri miekka.
Ja kun Karitsa avasi kolmannen sinetin, kuulin minä kolmannen olennon sanovan:"Tule!" Ja minä näin, ja katso: musta hevonen; ja sen selässä istuvalla oli kädessään vaaka.
Ja minä kuulin ikäänkuin äänen niiden neljän olennon keskeltä sanovan: "Koiniks-mitta nisuja yhden denarin, ja kolme koiniksia ohria yhden denarin! Mutta älä turmele öljyä äläkä viiniä."
Ja kun Karitsa avasi neljännen sinetin, kuulin minä neljännen olennon äänen sanovan: "Tule!" Ja minä näin, ja katso: hallava hevonen; ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema, ja Tuonela seurasi hänen mukanaan, ja heidän valtaansa annettiin neljäs osa maata, annettiin valta tappaa miekalla ja nälällä ja rutolla ja maanpetojen kautta. (Ilm 6: 2-8)

Jesaja ennustaa myös tulevasta Herran päivästä ja kuinka silloin kiitetään:
hän, joka kuljetti heitä syvyyksissä niinkuin hevosia erämaassa, eivätkä he kompastelleet. Niinkuin karja astuu alas laaksoon, niin vei Herran Henki heidät lepoon. Niin sinä olet kansaasi johdattanut, tehdäksesi itsellesi kunniallisen nimen.(Jes 63 : 13-14)

Raamatun mukaan taivaallisilla sotajoukoilla on tuliset hevoset ja tuliset vaunut.
Profeetta Elia tempaistiin taivaaseen ilman kuolemaa tulisten hevosten vetämillä tulisilla vaunuilla. Hänen seuraajansa Elisa näki vuoren rinteellä taivaalliset tuli-
sen sotajoukon, palvelija ei ensin nähnyt :
Ja Elisa rukoili ja sanoi: "Herra, avaa hänen silmänsä, että hän näkisi." Ja Herra avasi palvelijan silmät, ja hän näki, ja katso: vuori oli täynnä tulisia hevosia ja tulisia vaunuja Elisan ympärillä. (2 Kn 6:17)

Yleisessä symboliikassa hevosta pidetään jalona eläimenä. Mytologiassa siivellinen hevonen, Pegasos , edustaa kaunokirjallisuutta, runoilijoille tokaistaan usein :" Anna
runoratsusi lentää!".
Legendojen maailmassa hevosta kuvataan usein ylpeäksi ja välinpitämättömäksi Jeesus-lapsesta. Kun aasin ja härän kerrotaan hönkäilleen lämmittääkseen Jeesus-lasta ja varoneen syömästä olkia joiden päällä hän lepäsi, hevonen ei välittänyt lapsesta mitään vaan rupesi syömään olkia, joilla hän nukkui.

Hietakyy

Kuvahaun tulos haulle hietakyy



Herra kehoitti Israelin kansaa turvaamaan Häneen, mutta jatkuvasti se katsoi mallia pakanoista, oli tottelematon ja etsi väärää turvaa Egyptistä. Negevin asukkaita vastaan Jesaja julistaa :


Ennustus Eteläisen maan Behemotia vastaan. Halki ahdingon ja ahdistuksen maan, halki naarasleijonan ja jalopeuran maan, hietakyyn ja lentävän käärmeen maan he kuljettavat aasinvarsojen selässä rikkautensa ja kamelien kyttyrällä aarteensa kansan tykö, josta ei hyötyä ole. Egyptin apu on turha ja tyhjä; (Jes 30 :6- 7)


Hiiri

Kuvahaun tulos haulle hiiri


Hiiri on "saastainen" eläin jota ei saanut syödä. Elin- ja syömätavoillaan se likaa viljaa ja asuinympäristöään ja levittää tauteja, joten syömiskielto on varsin perusteltu.
Heprealainen nimitys " ak bar" tarkoittanee yleensä pikku jyrsijöitä joita Israelin alueella on useita eri lajeja. mm: kotihiiri, peltohiiri, leveähammashiiri, Egyptin pikkuhiiri, pieni kultahiiri, peltomyyrä, aavikon hyppyrotta ja kultahamsteri. Arabit syövät näistä mielellään ainakin hyppyrottaa ja kultahamsteria.
Kun filistealaiset olivat ryöstäneet liitonarkin, heille tuli pahoja vitsauksia. Kaikesta päätellen tässä oli hiirillä oma osuutensa, sillä kun arkki palautetiin, israelilaisille anneettiin lepytyslahjana viisi kultaista hiirtä. ( 1 Sam 6:5)
Kuningas Hiskian aikana Assyrian kuningas Sanherib uhkasi Juudaa ja Jerusalemia valtavalla armeijalla. Hiskia rukoili Herraa avuksi ja profeetta Jesaja rohkaisi kuningasta ja kansaa- Jesajan sanat toteutuivat :
Niin Herran enkeli lähti yöllä liikkeelle ja löi assyrialaisten leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun eloon jääneet heräsivät aamulla, kaikkialla lojui ruumiita. Silloin Sanherib, Assyrian kuningas, purki leirinsä ja lähti. Hän meni takaisin maahansa ja jäi Niniveen.
( 2 Kn 19:35- 36)
Tutkijat arvelevat että Herra lähetti enkelien välityksellä armeijan kimppuun hiiriä,
jotka levittivät nopeasti tappavaa ruttoa.
Jesaja saarnasi myös arvottomia uhrilahjoja ja vääriä palvontamenoja vastaan - myös
sianlihan ja hiirien syöntiä vastaan :
Herra käy tuomiolle kaiken lihan kanssa tulella ja miekallaan; ja Herran surmaamia on oleva paljon.
Jotka pyhittäytyvät ja puhdistautuvat puutarha-menoja varten, seuraten miestä, joka on heidän keskellänsä, jotka syövät sianlihaa ja muuta inhottavaa sekä hiiriä, niistä kaikista tulee loppu, sanoo Herra. (Jes 66: 16-17 )


ks myös Jyrsijät

Huuhkajat


Kuvahaun tulos haulle huuhkaja



Yölintuna huuhkajaa on pidetty paholaisen symbolina, sehän kaihtaa valoa. Kun rangaistus ja tuomio kohtasivat kansoja joita vastaan Jesaja oli ennustanut, huuhkajan asettuminen raunioille oli merkki ennustusten toteutumisesta :
Vain aavikon eläimet siellä lepäilevät, huuhkajat pesivät huoneissa, strutsit ovat asettuneet taloksi ja villivuohet hyppelevät talojen välissä. ( Jes 13:21
Sen perivät siilit ja huuhkajat, korpit ja pöllöt majailevat siellä. Herra jännittää mittanuoran ja rakentaa autiuden, hän laskee luotilangan ja pystyttää tyhjyyden. (Jes 34:11
Saman vahvistaa profeetta Sefanja :
Eläimet asettuvat sinne suurin joukoin, villieläimet laumoittain. Siilit ja huuhkajatyöpyvät sortuneitten pylväitten seassa. Oudot äänet kuuluvat ikkuna-aukoista, kynnyksillä vallitsee hävitys, setrilaudoitus on revitty irti.
(Sef 2:14)

Huuhkaja syö hiiriä ja myyriä, jotka kantavat monenlaisia tauteja. Niinpä Mooseksen laki luokittei sen saastaiseksi linnuksi.
Linnuista taas inhotkaa näitä; älköön niitä syötäkö, vaan olkoot inhottavia: kotka, partakorppikotka ja harmaa korppikotka, haarahaukka ja suohaukkalajit, kaikki kaarnelajit, kamelikurki, pääskynen, kalalokki ja jalohaukkalajit, huuhkaja,kala- sääksi ja kissapöllö... (3 Ms 11:13-17)

Katumuspsalmissa 102 psalminlaulaja vertaa itseään huuhkajaan tai pöllöön:
Minä olen kuin huuhkaja autiomaassa, kuin pöllö, joka asustaa raunioissa. Minä valvon yöni, olen yksin kuin katolla kyyhöttävä lintu. Viholliseni pilkkaavat minua päivät pitkät, kirotessaan vihamiehiään he käyttävät minun nimeäni. Minä syön leipänäni tuhkaa, kyyneleet maustavat juomani. Vihasi vimmassa sinä paiskasit minut maahan. Päiväni ovat kuin pitenevä varjo, ruohon lailla minä lakastun. (Ps 102: 7-12)

ks myös : Pöllö

Hyeena

Kuvahaun tulos haulle hyeena


Baabelin tulevasta rangaistuksesta profeetta Jesaja ennusti että hyeenat eli aavikkosudet saavat mellastaa tulevaisuudessa sen asuinpaikoilla. Nauru kuvaa hyvin hyeenan ääntä. Siellä missä baabelilaiset silloin nauroivat ja irstailivat siellä tulevatkin hyeenat nauramaan.
Sakaalit ulvovat sen palatseissa, huvilinnoissa kaikuu hyeenan nauru.
Babylonin hetki on lähellä, sen päivät ovat käyneet vähiin. (Jes 13 :22)

Hyeenat ovat raadonsyöjiä, jotka kärkkyvät ja ryöstävät toisten eläinten pyydystämiä
saaliita. Niinpä ahneita ja vallanhimoisia ihmisiä sanotaan joskus hyeenoiksi.

Hyttynen
Kuvahaun tulos haulle hyttynen

Jeesus moitti fariseuksia, jotka tuijottivat ihmisten antamien sääntöjen tarkkaa nou-
dattamista, mutta olivat omassa ajatusmaailmassaan aivan hakoteillä eivätkä tunnistaneet Jeesusta luvatuksi Messiaaksi ja suunnittelivat jopa Hänen surmaamistaan:
Te sokeat taluttajat, jotka siivilöitte hyttysen, mutta nielette kamelin!
Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te puhdistatte maljan ja vadin ulkopuolen, mutta sisältä ne ovat täynnä ryöstöä ja hillittömyyttä! (Matt 23:24)

Naftalin heimon aluetta, Kapernaumin ja Nasaretin ympäristöä sanottiin "Kuoleman
varjon maaksi", koska alueella oli soita, joilla munivat eräät hyttyslajit, jotka levit-
tivät malariaa, vaikeaa kuumetautia. Pistäessään hyttynen tartuttaa ihmisen loisolion,
joka kuluttaa veren punasoluja aiheuttaen anemiaa ja kovia kuumekohtauksia. Sittemmin sairaus asettuu sisäelimiin ja on syynä monenlaisiin taudinkuviin. Hyttynen on muiden hyönteisten tavoin paholaista edustava eläin.

Talmudissa on neuvo, jossa kehotetaan sanomaan ihmiselle joka etuilee:
"Sinun on syytä muistaa, että maailman luomisessa hyttynen luotiin ennen sinua"

ks myös Sääski

Hyönteissyöjät
Kuvahaun tulos haulle siili
siili

Israelissa esiintyviä hyönteissyöjönisäkkäitä ovat mm. päästäinen ja siililajit.
ks Siili

Hämähäkki

Kuvahaun tulos haulle hämähäkki



Hämähäkkiä on yleisessä symboliikassa pidetty ilkeyden vertauskuvana, se kun imee uhrinsa kuiviin. Hämähäkin verkkoa on Raamatussa pidetty valesuojan ja valeturvan
vertauskuvana:
Niin käy kaikkien, jotka unohtavat Jumalan. Turha on jumalattoman toivo. Hän panee turvansa lukinlankaan, etsii tukea hämähäkinverkosta: seittiä on hänen talonsa seinä, se pettää, kun hän siihen nojaa. (Job 8 : 13-15)

Myrkkykäärmeen munia he hautovat, hämähäkinseittejä kutovat. Jos niitä munia joku syö, hän kuolee. Jos niistä jokin särkyy, siitä kuoriutuu kyy. Ei tule vaatetta heidän seiteistään, eivät he voi pukeutua kättensä töihin. Heidän työnsä ovat turmion töitä, heidän kätensä ovat väkivaltaa täynnä. (Jes 59:5-6)

Koraanissa sanotaan :" Hämähäkin pesä on pienin rakennetuista taloista-

Legendojen puolelta löytyy kertomus Joosefin ja Marian ja Jeesus-lapsen paosta Egyptiin: Perhe piiloutui luolaan takaa-ajajiaan, Tuli hämähäkki, joka nopeasti kutoi verkon luolan suulle. Kun takaa-ajajat kohta tulivat etsimään heitä siltä suunnalta,
he totesivat etteivät pakolaiset ole voineet mennä ainakaan siihen luolaan, eihän siellä ole kukaan käynyt pitkään aikaan, kun aukon suulla on niin vahva hämähäkin seitti ja jättivät luolan tarkastamatta. Näin pyhä perhe pelastui hämähäkin ansiosta.

Härkä

Kuvahaun tulos haulle härkä kuva



Heprean kielessä A-kirjainta vastaava kirjain "alef" tarkoittaa härkää tai sonnia, myös voimaa ja ja johtajuutta, onhan se aakkosten alussa. Härkä oli paitsi työjuhta mutta myös tärkeä uhrieläin ja juhlaruoka suurissa juhlissa. - Kenties voi yksityisen henkilön härkäuhrista tehdä johtopäätöksen "Mitä suurempi uhri, sitä suurempi synti"
Kuninkaitten uhrina härkä oli tavallinen uhri. Evankelista Luukkaan tunnusmerkkinä on pidetty härkää. Jotkut ovat selittäneet, että tämä johtuu siitä että evankeliumi alkaa temppelin uhritoimituksella, jossa yleensä härkä oli uhrina.
Kun Mooses tunsi kuolemansa lähestyvän hän siunasi jokaisen Israelin heimon erikseen. Joosefin jälkipolvet, Efraimin ja Manassen heimot hän siunasi :
...ne laskeutukoot Joosefin pään päälle, hänen päälaellensa, hänen, joka on ruhtinas veljiensä joukossa.
Uljas on hänen härkiensä esikoinen, sen sarvet ovat kuin villihärän sarvet; niillä se puskee kumoon kansat, kaikki tyynni maan ääriin saakka. Sellaisia ovat Efraimin kymmenet tuhannet, sellaisia Manassen tuhannet." (5 Ms 33:17)

Mooses piti karjan puolta mutta myös työntekijäin , hän antoi ohjeen jota voi soveltaa myös niin, että työmies on palkkansa ansainnut ; Mooseksen ohjetta kerrataan myös
uuden Testamentin puolella I Tim 5:18 ja I Kor 9 : 9.
Älkää sitoko puivan härän suuta. ( 5 Ms 25:4)

Herra valittaa kansansa luopumusta ja antaa vihjeen, että siinä suhteessa eläimet ovat kansaa viisaampia
Kuulkaa, taivaat, ota korviisi, maa, sillä Herra puhuu: Minä kasvatin lapsia, sain heidät suuriksi, mutta he luopuivat minusta.
Härkä tuntee omistajansa ja aasi isäntänsä seimen; mutta Israel ei tunne, minun kansani ei ymmärrä. (Jes 1 :2-3)
Jumalattomuudesta tulee aina rangaistus :
Niille vuorenrinteille, joita nyt kuokitaan ja viljellään, ei silloin kukaan mene: ne kasvavat ylt yleensä orjantappuraa ja ohdaketta. Ne jäävät härkien laidunmaiksi, ja lampaat polkevat niitä. (Jes 7: 25)

Israelia rangaistaan, mutta heidän vainoojiaan, kuten Edomia ,kohtaa perikato. Tässä Edomia verrataan villihärkään, Edomilaiset olivat Esaun , Jaakobin veljen jälkeläisiä.
Villihärkiä kaatuu yhteen joukkoon, mullikoita härkien mukana. Heidän maansa juopuu verestä, ja heidän multansa tiukkuu rasvaa.
Sillä Herralla on koston päivä, maksun vuosi Siionin asian puolesta.
Edomin purot muuttuvat pieksi ja sen multa tulikiveksi; sen maa tulee palavaksi pieksi. (Jes 34 :7-9)

Herra Jeesus joutui fariseusten epäsuosioon kun paransi ihmisiä sapattina. He pitivät
elikoitaan tärkeämpinä kuin naisia, erikoisesti härkä oli arvostettu
Herra vastasi: "Te tekopyhät! Jokainen teistä kyllä päästää sapattina härkänsä tai aasinsa kytkyestä ja vie sen juomaan. Tätä Abrahamin tytärtä on Saatana pitänyt siteissään jo kahdeksantoista vuotta. Eikö häntä olisi saanut päästää vapaaksi sapatinpäivänä?" (Luuk 13:15)

Sitten hän taas kysyi: "Miten te itse teette? Jos jonkun poika tai härkä putoaa kaivoon, niin kai hän heti nostaa sen sieltä, vaikka olisikin sapatti?" Tähän he eivät kyenneet vastaamaan. (Luuk 14 :5)
Temppelialue on Jeesuksen aikana ollut kuin karjatarha, ammumista, määkimistä
tai kuin yleinen tori, rahan kilinää kauppiaitten, huutoa eikä suinkaan temppeli .
Se oli loukkausta Jumalan pyhyyttä vastaan, Jeesus kiivastui:
Hän näki temppelissä kauppiaita, jotka myivät härkiä, lampaita ja kyyhkysiä. Siellä istui myös rahanvaihtajia. Jeesus teki nuoranpätkistä ruoskan ja ajoi heidät kaikki temppelistä lampaineen ja härkineen. Hän paiskasi vaihtajien rahat maahan ja kaatoi heidän pöytänsä. (Joh 2:4 )

Kun apostoli Paavali lähetysmatkallaan paransi Lystrassa ramman miehen, kansa
aikoi palvella heitä jumalina ja tuoda heille uhriksi härän
He kutsuivat Barnabasta Zeukseksi, Paavalia taas Hermekseksi, koska hän oli heistä kahdesta se, joka puhui. Kaupungin ulkopuolella olevan Zeuksen temppelin pappi toi härkiä ja seppeleitä portille toimittaakseen uhrin yhdessä väkijoukon kanssa.
Mutta kun apostolit, Barnabas ja Paavali, kuulivat tästä, he repäisivät vaatteensa ja ryntäsivät väkijoukon keskelle huutaen: "Mitä te oikein teette? Ihmisiä me vain olemme, samanlaisia kuin te. Me julistamme teille hyvää sanomaa ja kehotamme teitä luopumaan näistä tyhjänpäiväisistä jumalista ja kääntymään elävän Jumalan puoleen, hänen, joka on luonut taivaan ja maan (Apt 14 :11-15 )

Vaikka härkä oli arvostettu uhrieläin, Jeesuksen ristinkuoleman ja veren rinnalla se ei todellisuudessa voi saada aikaan lopullista puhdistusta synnistä
Jos jo pukkien ja härkien veri ja saastuneiden päälle vihmottava hiehon tuhka puhdistaa ihmisen ulkonaisiin menoihin kelvolliseksi, kuinka paljon paremmin puhdistaakaan Kristuksen veri! Ikuisen henkensä voimalla hän on antanut itsensä virheettömänä uhrina Jumalalle, ja hänen verensä puhdistaa meidän omantuntomme kuoleman teoista, niin että voimme palvella elävää Jumalaa. ( Heb 9:13)

Jokapäisissä asioissa ja temppelipalveluksessa härkä oli siis tärkeä eläin, mutta vielä taivaassakin on härän muodolla tekemistä, sillä Jumalan läsnäolon enkeleistä yksi
muistuttaa härkää. Mahdollisesti se on muistuttamassa Kristuksen ominaisuudesta että Hän suostui palvelijan osaan vaikka hänellä on kaikki voima ja valta.-
Valtaistuimen edessä ja ympärillä oli neljä olentoa, jotka sekä edestä että takaa olivat täynnä välkehtiviä silmiä. Yksi muistutti leijonaa, toinen nuorta härkää, kolmannella oli kuin ihmiskasvot, ja neljäs näytti lentävältä kotkalta. Näillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, jotka olivat molemmilta puolin täynnä välkehtiviä silmiä. Taukoamatta, päivin öin, nuo olennot lausuvat: Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva. (Ilm 4:6-8 )

Iibis
Kuvahaun tulos haulle ibis lintu kuva
pronssi-iibi
Iibis kuuluu haikaralintuihin. Kooltaan se on 50 -60 cm, siipiväli 95 - 100 cm, painoa sille kertyy kuitenkin vain 530 -770 g. Se pesii puissa, mutta ruokailee matalassa rantavedessä. Ruokatarjottimessa on lähinnä kaloja ja sammakoita. Pronssi-iibis on muuttolintu, jota joskus on eksynyt Suomeenkin.
Raamatussa, Jobin kirjassa eräissä käännöksissä kohta 38:36 on käännetty
Kuka on antanut iibis-linnulle viisauden? Kuka on antanut kukolle ymmärryksen?
Egyptissä oli iibis-päinen epäjumala Thot ,joka oli tiedon ja viisauden epäjumala; joskus sen tunnusmerkki saattoi olla paviaani. Tämän epäjumalan sanottiin ilmoittavan Niilin tulvan alkamisen. Tämä iibis-käsitys antaa pientä selitystä miksi jae käännetty noin. Jakeen englanninkielinen versio "Who endowed the heart with wisdom or gave understanding to to mind" on käännettävissä seuraavasti:
Kuka on varustanut sydämen viisaudella tai antoi mieleen ymmärryksen.
Sydämeksi käännetty sana on hepreassa vaikeaselkoinen sana tuchah, siksi erilaiset käännökset ovat mahdollisia. Mainittu sana saattaisi tarkoittaa myös sisimpää tai sisuskalujen toimintaa.


Ilves, "caracal"
Kuvahaun tulos haulle ilves kuva


Nykyäänkin Israelissa elää erämaailves. sen pituus on n 1m ja paino 9 kg, korvissa on mustat pitkät tupsut . Se esiintyy koko maassa luonnon alueilla syöden jyrsijöitä, jäniksiä, peltopyitä ja muita maalintuja. Sitä ei varsinaisesti mainita Raamatussa, mutta 3 Ms 11:27 mukaan
Saastaisia ovat myös kaikki nelijalkaiset eläimet, joilla on käpälät. Jokainen, joka koskee tällaisen eläimen raatoon, on epäpuhdas iltaan saakka.

Jalohaukka

Kuvahaun tulos haulle jalohaukka kuva

Jumalan viisaus ja ymmärrys on suunnattomasti suurempi kuin ihmisen tiedonmurut.
Jalohaukka on tässä muistuttamassa siitä vaikka kuuluukin ns epäpuhtaisiin lintuihin:
Sinunko ymmärryksesi voimasta jalohaukka kohoaa korkealle, levittää siipensä kohti etelää? (Job 39:29)


Jalopeura
Kuvahaun tulos haulle leijona kuva
Luvattuna messiaanisena aikana petoeläimet muuttuvat kasvissyöjiksi, myös jalopeura eli leijona syö silloin ruohoa :
Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, jajalopeura syö rehua kuin raavas. (Jes 11:7)
ks myös Leijona

Juhta

Juhta tarkoittaa työeläintä joka vetää tai kantaa raskaita taakkoja tai työvälineitä. Juhtana saattoi olla aasi, kameli, härkä, hevonen tai jokin muu eläin. Syyllisyyden painoa ja omantunnon syytöksiä verrataan Raamatussa juhdan ankaraa rasitukseen:
Kukapa ei haluaisi irti syyllisyydestä.
Voi niitä, jotka turhuuksien orjina raahaavat syntiä mukanaan, jotka kiskovat syyllisyyttä perässään kuin juhdat vankkureita. (Jes 5 :18)
Kun patriarkka Jaakob siunasi poikansa Isaskarin, hän sanoi
Isaskar on vahvaluinen juhta, joka makaa kuormaansa odottaen. Hän näki asuinsijansa hyväksi ja maansa ihanaksi. Hän painoi olkansa taakan alle, kävi tekemään orjan töitä. (1 Ms 49:14-15 )
Tämä oli myös ennustusta ja kuvausta Isaskarin heimon ahkeruudesta , kestävyydestä ja kärsivällisyydestä, mutta myös ennustusta Isaskarin heimon joutumista alistetuun asemaan, maanpaon tai muun syyn takia.

Jyrsijöitä ja muita pikkueläimiä

Jyrsijöitä, jotka elävät Pyhässä maassa, ovat mm gerbiili, pähkinähiiri (dormouse) ,
myyrät, eri hiiri- ja rottalajit. Hiiret painavat n 25 -50 g, pituudeltaan ne ova hännät mukaan lukien 17-30 cm, rotat n 80 g-180 g ja pituudeltaan 19 -30 cm. Mooseksen lain mukaan pikkujyrsijät, hiiret ynnä muut ovat epäpuhtaita, ne voivat levittää vaarallisia tauteja . Arabit saattavat syödä esim. kultahamstereita ja aavikon hyppyrottia, mikä Raamatun mukaan on inhottavaa :
Maan päällä liikkuvista pikkueläimistä ovat saastaisia seuraavat: maamyyrä, hiiri,agamaliskot, 30. gekko, varaani, sisilisko, skinkki ja kameleontti. 31. Nämä pikkueläimet ovat saastaisia. Jokainen, joka koskee tällaisen eläimen raatoon, on epäpuhdas iltaan saakka. (3 Ms 11:29-31)

Kaarne
Kuvahaun tulos haulle korppi kuva
Kaarne (= korppi) on ensimmäinen Raamatussa mainittu lintu. Vedenpaisumuksen siinä vaiheessa kun sade oli jo lakannut ja veden alentumista oli jo tapahtunut, Nooa lähetti kaarneen kutkimaan tilanneta. Se lenteli edestakaisin eikä Raamattu kerro sen palanneen arkkiin. Jotkut arvelevat, että se oli hyvinkin tyytyväinen kun veden pinnalla kellui raatoja. Raadonsyöjänä sillä oli suorastaan kemut . Symbolimaailmassa korppi edustaa lihallisuutta ja sen musta väri on antanut aiheen pitää sitä syntiluonnon vertauskuvana.
Neljänkymmenen päivän kuluttua Nooa avasi arkin ikkunan, jonka hän oli tehnyt, ja laski kaarneen lentoon, ja se lenteli edestakaisin, kunnes vesi maan päältä kuivui. (1 Ms 8:6-7 )
ks myös Korppi

Kala
Kuvahaun tulos haulle kala kuva

Kohta luomisen jälkeen ihmiselle annettiin oikeus vallita maan eläimet ja vesien kalat Kala on kuulunutkin aina ihmisen ruokavalioon. Mooseksen myöhemmin antaman lain mukaan kaikki kalat, joilla on evät ja suomut, ovat syötäväksi kelpaavia. Oli koko Egyptin ruokavaliota koskeva vitsaus, kun Niilin vesi muuttui vereksi ja siinä olevat kalat kuolivat.
Erikoista on, että heprean kielen kirjain NUN , joka äänteellisesti vastaa meidän N- kirjaintamme, tarkoittaa liikkuvaa, elävää kalaa, se sisältää myös merkitykset elämä, aktiivisuus, toiminta. Kun patriarkka Jaakob siunasi Joosefin pojat Efraimin ja Manassen, hän sanoi
Jumala, jonka kasvojen edessä minun isäni Aabraham ja Iisak ovat vaeltaneet, Jumala, joka on minua kainnut syntymästäni hamaan tähän päivään asti,
enkeli, joka on minut pelastanut kaikesta pahasta, siunatkoon näitä nuorukaisia; heitä mainittaessa mainittakoon minun nimeni ja minun isieni Aabrahamin ja Iisakin nimi, ja he lisääntykööt suuresti (= olkoot heillä jälkeläisiä niin paljon kuin kaloja ) keskellä maata."(1 Ms 48 : 15-16)
Suomalaisessa käännöksessä ei näy tätä heprean kielen ilmaisua. Yksi kalahan voi saada kerrallaan hyvin paljon jälkeläisiä. Tämän Jaakobin siunauksen takia israelilaiset ovat pitäneet kalan tähtikuviota kansansa merkkinä. Siihen perustuen on myös väitetty, että Jeesuksen syntymän aikoina ilmestynyt "kuninkaan tähti" ilmestyi tässä tähtikuviossa. - Joosua, joka Mooseksen jälkeen johti Israelin kansan Luvattuun maahan, oli Nunin eli Kalan poika ja monella tavalla Messiaan esikuva. Niinkuin Joosua johti kansan Luvattuun Maahan, Messias johtaa kansansa taivaaseen. Myös Joosuan nimessä on samat juurikirjaimet kuin Jeesuksen eli Jeshuan (Jehosuan ) nimessä.
Kohta toimintansa alussa Jeesus sanoi opetuslapsia valitessaan :
Jeesus sanoi heille: "Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia." He jättivät heti verkkonsa ja lähtivät seuraamaan Jeesusta.
(Matt 4:19)

Tästä syystä uskovien merkkinä on ollut kala. Toisaalta myös Jeesuksen kreikan kielisen nimityksen Iesus Christos Theos Yoter Soter (eli Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja) alkukirjaimista syntyy sana ICTHYS joka merkitsee "Kala".
Tällä kirjoituksella varustettuja kalan kuvia on löydetty hautakatakombeista, joissa varhaiskristityt kokoontuivat vainojen aikana. Nykyäänkin monilla kristityillä saattaa olla rintamerkkinä tai auton tarrana kalakuvio ilmaisemaan, että he uskovat Jeesukseen. Merkki ymmärretään ainakin kautta Euroopan.

Jobin kirjassa kerrotaan :
Meren kalatkin sen sinulle kertovat, kaikki ne tietävät tämän: Herra itse on kaiken tehnyt, (Job 12:7)
Eräs Raamatun tulkintataso esittää, että meri tarkoittaa kansojen paljouksia. Niinpä tämän lauseen voi sen lisäksi että luomakunta omalla olemassaolollaan julistaa Luojan tekoja, myös tulkita ennustukseksi lähetystyöstä, että kansoissa tulee olemaan uskovia, jotka tunnustavat Raamatun Jumalan Luojaksi.

Kun profeetta Joona oli tottelematon Jumalan käskylle mennä varoittamaan Niiniven kansaa ja lähtikin laivamatkalle, hänet heitettiin myrskyävään mereen , mutta :
Mutta Herra pani suuren kalan nielaisemaan Joonan. Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä. (Joona 2 :1)
Jotkut ovat arvelleet että kala olisi ollut kaskelotti, joka on valtavan kokokoinen, suurin hammasvalaista. Myöhemmältä ajalta on kerrottu tarinaa merimiehestä joka löytyi elävänä kaskelotin mahasta. Mahahapot olivat tehneet pahoja vaurioita hänen ihoonsa.

Kun temppelivartijat kyselivät opetuslapsi Pietarilta maksaako Jeesus temppaliveroa,
Jeesus lähetti hänet onkimaan. ( Mt 17:27) Kalan syystä löytyi hopearaha, jolla Pietari maksoi verot. Arvellaan että kysymyksessä oli Gennetsaretin järvessö elävä "Pietarin kala", joka hautoo poikaset suussaan. Sillä on näköjään taipumusta hautoa siellä muutakin. Luvatun maan kaloja ei yleensä ole muissa vesistöissä, vain jokunen laji Afrikassa. Onko tämäkin vertauskuvaa, että israelilaiset ovat aivan erityisiä Juma-lan kaloja , joiden paikka on juuri täällä. Gennetsaretin järvi, vaikka on pienehkö, sisältää ainakin 25 eri kalalajia.
Mainittakoon vielä, että heprean kielen kirjain TZADI (äänteellisesti tz) tarkoittaa ongenkoukkua ja verbinä sadonkorjuuta, kaipaamista, mutta myös metsästäjää ja sotilasta.

Kun Jeesus ylösnousemuksensa jälkeen ilmestyi sekä Jerusalemissa (Lk 24: 42 ) että Galilean järven rannalla (Joh 21 :12) mainitaan että Hän söi kalaa. Opetuslasten kalansaalis oli sillä kertaa 153 kalaa, joka oli siihen aikaan tunnettujen kansojen luku.
On ajateltu, että lukumäärä oli vertauskuvaa siitä, että lähetystyö ( ihmisten kalas- taminen) saavuttaa kaikki nämä kansat.

Naapurikansalla filistealaisilla oli epäjumala Daagon, kalajumala, mutta Samuelin kirjassa kerrotaan että se ei kestänyt Herran arkin läsnäoloa :
Filistealaiset ottivat haltuunsa Jumalan arkun ja veivät sen Eben-Eseristä Asdodiin. Siellä he panivat sen Dagonin temppeliin Dagonin patsaan viereen. Varhain seuraavana aamuna asdodilaiset huomasivat, että Dagon oli kaatunut kasvoilleen Herran liitonarkun eteen. He nostivat Dagonin takaisin paikoilleen. Mutta kun he seuraavana aamuna nousivat, Dagon makasi jälleen kasvoillaan Jumalan arkun edessä. Patsaan pää ja kädet olivat katkenneina kynnyksen vierellä, ja vain vartalo oli enää huoneessa. Tämän vuoksi eivät Dagonin papit eivätkä hänen temppelissään kävijät vieläkään saa Asdodissa astua Dagonin huoneen kynnykselle. Herran käsi painoi raskaana asdodilaisia, ja hän saattoi heidät kauhun valtaan iskemällä paiseita sekä heihin että ympäristön asukkaisiin. (1 Sam 5:1-7 )

Kameli
Kuvahaun tulos haulle kuva kameli
Kameli on tärkeä hyötyeläin Raamatun maailmassa, se oli osa jokapäiväistä elämää Sitä käytettiin ratsuna, tavaran kuljetuksiin ja sodassa, syödä sitä ei kuitenkaan saanut Kamelin tärkeyttä kuvaa sekin, että heprean kielen g-äännettä vastaava kirjain GIMEL tarkoittaa kamelia tai nostaa ylös. Kamelien paljous kuvaa Raamatussa maallista rikkautta ja aineellista siunausta
sinun käsiisi annetaan kansojen vauraus, kun sinut peittää kamelien paljous, Midianin ja Efan kamelintammojen vyöry. Koko Saban väki saapuu, kultaa ja suitsuketta kantaen, ja kaikki he ylistävät Herraa. (Jes 60 : 5 -6)

Raamattu mainitsee että Jobilla oli ennen onnettomuutta 3000 kamelia, mutta sitten kun onni taas kääntyi niitä oli 6000. Job oli aikansa rikkaimpia miehiä.

Myös Aabrahamilla mainitaan olleen paljon kameleita. Kun hän lähetti palvelijansa Elieserin hakemaan pojallensa iisakille vaimoa, palvelija otti mukaansa 10 kamelia. Kaivolla löytynyt tyttö, Iisakin tuleva puoliso Rebekka ammensi vettä miehen kameleille. Kyllä hän saikin mättää sitä, sillä kameli saattaa juoda60 - 130 litraa vettä kerrallaan - siksi se pärjääkin erämaassa, joskus sitä sanotaan "erämaan laivaksi" Tytön ahkeruuskin oli merkki että hän oli sopiva puolisoksi, Iisak sai hyvän vaimon.

Daavidin ajoilta kerrotaan, että (1 Sam 30:7) kuinka 400 miestä pakeni häntä kameleilla sodassa, heidät olisi muuten tuhottu. Historiassa on tarinoita jolloin kamelien haju olisi ärsyttänyt hevosia ja sodan lopputulos on ollut arvaamaton.

Keskiajalla jolloin vertauskuvallisuus oli hyvin tärkeää, kamelin ominaisuuksiksi ajateltiin ylpeys, itsetunto, itsekunnioitus, kohtuullisuus, kuuliaisuus. Juutalaisen legendan mukaan Eevan vietellyt käärme oli "kaikkein viekkain olento maan päällä ja sen muoto muistutti lentävää kamelia", mutta sai nykyisen muotonsa kun käärme kirottiin syntiinlankeemuksessa. Tästä syystä kamelia on joskus ajateltu paholaisen
eläimeksi, mutta toisaalta taas, kun se käy polvilleen kun sitä lastataan ja kantaa taakkoja sitä on pidetty nöyränä Kristus-symbolina, kantoihan Kristus meidän syntimme.

Jeesus mainitsee kamelista
Minä sanon teille: helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan." (Matt 19:24)
Jotkut arvelevat että Jerusalemin muurissa olisi ollut portti jonka nimi olisi ollut "Neulansilmä", mutta sellaista ei ole löytynyt. Parempi selitys lienee jonka Benjamin Turkia antaa, on, että aramean kielessä KAMELI ja NARU kirjoitetaan samalla tavalla, mutta lausutaan eri tavalla. Narun voi pujottaa neulansilmän läpi jos sen hajoittaa säikeiksi ja sitten pujottaa, tosin sekään ei aivan helppoa ole.

Profeetta Elia käytti kamelinkarvoista tehtyä pukua ja vyötä, samoin Johannes Kastaja . Näistä on kamelinkarvapuvun kantaminen otettu profeetan merkiksi
ja edustamaan askeettista elämäntapaa.

Kana

Kuvahaun tulos haulle kana ja kukko kuva
kukko ja kana kuvassa
Kana on kukkoa vaatimattomampi eläin, mutta siitä huolimatta se on usein esitetty sankareiden ja sotilaisen nimikkolintuja. Yleisessä symboliikassa se merkitsee hedel-
mällisyyttä, lisääntymistä ja varjelua. Mustaa kanaa kuitenkin kaihdetaan, se saattaa olla paholaisen asialla. Mutta kun esiteään "Musta kana punaisia munia hautoo, on kysymyksessä arvoitus, jossa viaton pata kiehuu punaisten hiilien päällä. Kerrotaan että Ranskan hovissa, lie ollut jonkun Ludvigin aikana, oli käsitys, että jos kansalaiset kerran viikossa "saavat kanaa vadissa", kansa on vauras ja politiikka onnistunutta.
Tämä kirjattiin sitten oikein tavoitteeksi.
"Lentää kuin päätön kana" on vertaus mielettömästä kiireestä. Jos jotain naista sanotan "varsinaiseksi kanaksi" se ei ole kovastikaan imartelevaa, vaan luultavasti tarkoitetaan pientä tyhmyyttä ja turhaa hössöttelyä. " Kyllä sokeakin kana jyvän löytää" sanotaan, kun joku asiasta aivan tietämätön osuu "naulan kantaan"- ja tätähän sattuu useinkin.
Kana munii melko säännöllisesti 26 tunnin väliajoin kertovat kanankasvattajat ja muniaan se joutuu hautomaan n kolme viikkoa jotta poikaset kuoriutuisivat. Tästäkö johtuu, että kanaa on käytetty myös kesvävyyden ja hellittämättömyyden vertaus-
kuvana. Kristityille ovat tuttuja Jeesuksen sanat :
Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan! Mutta te ette tahtoneet tulla. (Matt 23 :37)
Tässä Jeesus on käyttänyt kanaemoa oman hellyytensä ja huolenpitonsa vertauskuva-
na mutta törmäsi silloin, niinkuin nykyäänkin , meidän kylmyyteemme.


Karhu
Kuvahaun tulos haulle karhu kuva
Suomessa karhua pidetään metsän kuninkaana, eihän meillä leijonat viihdy. Vanha kansa yritti metsälle mennessään lukea etukäteen loitsua karhun synnystä että pystyisi hallitsemaan sitä, loitsuun kuului että karhua nimitettiin "metsäin kultainen kuningas" "karvallu " Otso " ym, Karhunpeijaiset oli oma riittinsä. Taivaan tähtikuvoissakin on karhun tähdistöt Iso Karhu ja Pieni karhu, jotka ovat saaneet nimensä kreikkalaisesta ja roomalaisesta mytologiasta .Loitsujen luvut ja muut riitit olivat taikauskon synnyttämiä toimia, jonka tarkoituksena oli saada karhujen tekemät vahingot pienemmiksi, sillä kyllähän sille karja on aina kelvannut. Karhu on aina ollut pelätty ja etenkin poikastensa kulkeva karhu ja on valmis hyökkäämään, jos emon ja poikasen välille sattuu tulemaan vaikka ihminen. Ihminen on silloin todella hengenvaarassa, vaikka karhukin yleensä kaihtaa ihmistä.
-Eläimet tottelevat sitä liittoa jonka Jumala teki vedenpaisumuksen jälkeen ( 1 Ms: 9) : eläimet on annettu ihmisten hallintaan ja niiden on säikyttävä häntä. Eläimet eivät saa tappaa ihmistä. Mutta jos ihmiset hylkäävät Jumalan asetukset, eläimetkin palvelevat pahaa.
Raamatun maassa elää nykyäänkin ainakin mustakarhu. Myös Daavid sai kokea paimenessa ollessaan, että karhu hyökkäsi lammaslauman kimppuun, mutta hän taisteli sitä vastaan Jumalan avulla menestykkäästi ; hän itse kertoo :
"Minä, sinun palvelijasi, olen paimentanut isäni lampaita. Kun leijona tai karhu tuli ja vei lampaan laumastani, minä lähdin sen perään ja löin sitä ja tempasin lampaan sen kidasta. Kun se hyökkäsi kimppuuni, minä tartuin sitä parrasta ja hakkasin sen hengiltä. Minä olen tappanut sekä leijonan että karhun. (1 Sam 17:34- 36 )

Symboliikassa karhu on sekin eräs paholaissymboli ja edustaa myös vihaa. Edellä kerrottu tapaus Daavidin elämästä on tulkittu myös vertauskuvaksi kuinka paholainen yrittää ryöstää Kristuksen laumasta lampaita, mutta niinkuin Daavid, Kristuksin sieppaa saaliin viholliselta.. Kun keskiaikaisissa kuvissa paholainen ratsastaa karhulla, se kuvaa kuinka viha riehuu kovasti esim. sodan aikana.

Kun neuvonantaja Huusai meni Daavidin pojan Absalomin luo juonimaan, että tämä erehtyisi tekemään vääriä suunnitelmia hän vertasi Daavidia karhuun :
"Sinä tiedät, että isäsi ja hänen miehensä ovat urhoja ja julmistuneita niinkuin karhukedolla, jolta poikaset on riistetty; myöskin on isäsi sotilas, joka väkineen ei lepää yöllä. ( 2 Sam 17:8)

Sananlaskuissa on parikin osuvaa vertausta karhusta :
Kohdatkoon miestä karhu, jolta on riistetty poikaset, mutta älköön tyhmä hulluudessansa. ( Snl 17:12 )
Kuin muriseva leijona ja ahnas karhu on kurjan kansan jumalaton hallitsija.
(Snl 28:15 )
Jumalan rangaistuksesta ja vihasta sanotaan Valitusvirsissä, Hoosean kirjassa ja Aamoksen kirjassa näin :
Vaaniva karhu on hän minulle, piilossa väijyvä leijona. (Val 3:10)
Minä käyn heidän kimppuunsa kuin karhu, jolta on riistetty poikaset, revin heidän sydänkalvonsa ja syön heidät siinä paikassa kuin naarasleijona. Metsän pedot raatelevat heidät. Se on sinun turmiosi, Israel, että olet minua vastaan, joka olen sinun apusi. ( Hoosea 13 :8 )
Voi teitä, jotka hartaasti odotatte Herran päivää! Mitä iloa teille on Herran päivästä? Se tuo pimeyden, ei valoa. Käy kuin miehen, joka pakeni leijonaa mutta kohtasikarhun - kun hän pääsi kotiin ja nojasi kädellä seinään, käteen puri käärme. (Amos 5:18 -19)
Jumalan omia ei saa pilkata osoitetaan Ramatussa , jossa on tapaus Elisan ajalta.
Ei taivaasta katsota nytkään mielisuosiolla niitä jotka pilkkaavat pappeja tai muita kristityitä :
Elisa lähti sieltä Beteliin. Kun hän nousi rinnettä, kaupungista tuli pikkupoikia, jotka pitivät häntä pilkkanaan ja huusivat hänelle: "Tule tänne, kaljupää! Tule tänne, kaljupää!" Hän kääntyi katsomaan pilkkaajiaan ja kirosi heidät Herran nimeen. Heti tuli metsästä kaksi karhua, ja ne raatelivat neljäkymmentäkaksi poikaa kuoliaaksi.
(2 Kun 2 : 23-24 )

Karhua on Suomessa ja maailmalla usein käytetty paikannimissä : Karhu, Karhula,
Otsola, Karhunpää, Bern. Raamatussa Danielin näyssä karhu kuvasi pohoista maata:
Ja katso, oli toinen eläin, karhun kaltainen, joka seisoi toisella suunnalla, ja sillä oli kolme kylkiluuta suussaan hampaitten välissä. Sille sanottiin: "Nouse, syö paljon lihaa." (Dan 7:5 )
Enkeli selitti tämän näyn tarkoittavan pohjoisessa asuvaa kansaa ja myöhempi aika on selittänyt sen tarkoittaneen Venäjää.

Jesajan ennustamassa Messiaan haltsemassa onnenajassa karhukin syö ruohoa:
Lehmä ja emokarhu käyvät yhdessä laitumella, yhdessä laskeutuvat levolle niiden vasikat ja pennut, ja leijona syö heinää kuin härkä. (Jes 11 :7 )

Eräässä vanhassa tarinassa kerrotaan St Gallenin luostarin perustajasta Galluksesta, joka kuoli Irlannissa 640-luvulla. Hän osasi käsitellä kaikenlaisia eläimiä ja karkotti ihmisistä demoneja. Kerran hän tarvitsi puita tulen tekoon ja rakentamiseen ja pyysi apua karhulta. No mikäpä siinä, karhu toi hänelle puita sekä nuotioon että puun runkoja rakentamiseen. Palkkioksi työstä Gallus antoi karhulle leipää. Tyytyväisyys oli moleminpuolista.


Kauris
Kuvahaun tulos haulle kauris kuva


Israelin alueella on joitakin kauriseläimiä ollut kuolemaisillaan sukupuuttoon. Niinpä sinne on uudelleen elvytetty mm metsäkauris, kuusipeura, ja valkokeihäsantilooppi
Yleensäkin vuohensukuiset eläimet on syötäväksi sallittuja.
Nämä ovat ne nelijalkaiset eläimet, joita saatte syödä: raavas, lammas ja vuohi, peura, gaselli, metsäkauris, vuorikauris, musta antilooppi, keihäsantilooppi ja betsoari-vuohi, (5 Ms 14 : 4-5 )

ks myös Aamuruskon peura Antilooppi, Gaselli, Lammas, Vuohi

Kettu
Kuvahaun tulos haulle ketun kuva

Suomalaisista kansansaduista muistamme monet tarinat, joissa kettu oveluudellaan puijasi muita eläimiä tai jopa ihmisiäkin. Niinpä sitä on yleisessä symboliikassa
pidetty paholaisen eläimenä, juonien, valehtelun ja petkuttamisen mestrina. Joissakin kuvissa, jotka kuvaavat oikeuden voittoa, oikeudenmukaisuuden hahmo Justitia polkee jalkoihinsa ketun tai vaihtoehtoisesti keisari Neron.

Jeesuksen arvio Herodeksesta ( Lk 13:32 ) oli "Se kettu" ei siis ollut mitenkään imarteleva vaan kertoo pelkistetysti Herodeksen mielenlaadun ja hallitsemistyylin.

Kun Laulujen Laulussa rakastavaiset sanovat :
Auttakaa meitä, ottakaa kiinni ketut, ketunpojat, jotka turmelevat viinitarhat! Köynnöksemme ovat juuri nupullaan! (LL 2 : 15 )
Tätä on selitetty että ketut paitsi turmelevat viinitarhoja, edustavat tässä myös avioliiton kiistoja ja muita kriisitilanteita.

Tuomarien kirjassa kerrotaan, kuinka Simson taisteli filistealaisia vastaan kettujen
avulla ( Tuom15:5)
Simson pyydysti kolmesataa kettua. Sitten hän otti soihtuja, sitoi ketut kaksittain hännistään yhteen ja kiinnitti häntien väliin soihdun. Hän sytytti soihdut ja laski ketut irti filistealaisten viljapelloille. Näin hän poltti kaiken, niin lyhteet kuin leikkaamattoman viljan, ja lisäksi viini- ja oliivitarhat.
( Tuom 15 4-5)
Arvellaan että nämä "ketut" ovat voineet olla sakaalejakin, sillä heprean sana TAN
metkitsee sekä kettua että sakaalia. Nykyisin Israelin alueella esiintyy kaksi päälajia,
eteläosissa ruskeanpunainen egyptilänen kettu ja pohjoisosissa keltaisempi syyrialai-
nen kettu. Kettu on yleisin petoeläin näillä alueilla. Normaalioloissa kettu asuu luo-
lissa , joissa on useampi kuin yksi pakotie. Tämän Jeesuskin tiesi, Hän sanoi :
Jeesus vastasi hänelle: "Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole, mihin päänsä kallistaisi." ( Matt 8 :20 )

Petoeläimenä ketulle kelpaa ruoaksi toiset eläimet. Lammastarhojen kiviaitojen päälle koottiin teräväpiikkisiä risuja ja oksia, jotka estäisivät kettuja hyppäämästä aidan yli lammastarhaan. Tähän kettujen tapaan viittasi israelilaisten vihollinen Tobiaskin, kun hän ärsytti ja pilkkasi Nehemiaa, joka uudelleen rakensi miesten kanssa Jerusalemin muureja :
ammonilainen Tobia seisoi hänen vieressään ja sanoi: "Rakentakoot vain! Kettukin saa heidän kivimuurinsa hajoamaan, jos hyppää sen päälle."
( Neh 4 :3)

Lukuisia ovat tarinat joissa kettu syö kanoja ja hanhia, Eräässä tarinassa kettu oli pukeutunut munkinkaapuun ja lukee hanhille messukirjaa ja saarnaa kunnes linnut ovat tuudittautuneet rauhaisaan oloon. Silloinpa se hyökkää niiden kimppuun . Mutta
nytpä tuleekin asioihin käänne : hanhet ,joita on paljon yhdessä saavatkin ketun aisoihin ja ripustavat sen hirsipuuhun, joka oli keskiajalla oikeudenmukaisuuden symboli. Eräässä toisessa tarinassa kettu tekeytyy kuolleeksi. Hanhet ryhtyvät kantamaan sitä hautaan. Ja silloin yhtäkkiä se "virkoaa" ja hyökkää hanhien kimpuun. - Tarinan opetus on, että samalla tavoin paholainen väijyy sieluja, sitä on varottava kuin "kuollutta" kettua.

Kissa (felix domestica)

Kissa on nykyisin suosittu seuraeläin ja maalaistaloissa on perinteisesti kissaa pidetty
hiirien ja rottien kurissa pitämiseksi.
Israelin alueella elää kotikissan lisäksi metsäkissoja, joita on monta lajia :
Hietakissan (felis margarita) pituus on 70 cm, paino 2 kg. Tassujen tiheät karvat auttavat selviytymään hiekkadyyneistä. Etutassuissa on poikittaiset mustat raidat, muuten se on vaalean ruskea. Sen asuinalue on Pohjois- Aravan hiekkainen laakso.
Kuvahaun tulos haulle hietakissa kuva

Se on mahdollisesti kuolemassa sukupuuttoon.
Villikissan
Kuvahaun tulos haulle villikissa kuva
 (felis silvestris) pituus on 85 cm, paino 3 kg, Se on kotikissan esi-isä. Pitkässä hännässä on kolme mustaa ympärysraitaa. Puhdasta lajia löytynee vain kaukana asutuksesta, mutta risteytymiä on runsaasti, sillä kissat lisääntyvät helposti.
Viidakkokissan 
Kuvahaun tulos haulle viidakkokissa

(Felis chaus) pituus on 1 m, paino 8 kg, jalat ovat pitkät, mutta häntä suhteellisen lyhyt. se elää tiheiköissä vesien varsilla, mm Välimeren läheisyydessä , Jordanin laaksossa ja Kuolleen meren eteläpuolella. Se osaa uida hyvin, sen ruokavalioon kuuluvat kalat, sammakot ja linnut.

Symboliikassa kissaa kuitenkin pidetään eräänä paholaista edustavana eläimenä.
Raamatussa se esiintyy vain epäpuhtaiden eläinten luettelossa. Toisaalta, kun Mooses
antoi lain kohta Egyptistä lähdön jälkeen, Raamatun kannan ymmärtää, sillä Egyptissä kissapäiset jumalat olivat hyvin suosittuja ja Mooseksella oli kova työ kitkeä kansasta Egyptissä vallalla olleita käsityksiä. Kaikki kymmenen vitsausta ennen Egyptistä pois pääsyä olivat taistelua erilaisia eläinhahmoisia epyptin epäjumaluuksia vastaan osoittamalla Herran ylivoimaisuus niihin nähden. Eräänä epäjumalanaan egyptiläiset palvoivat Bast(et) jumalaa, joka oli ilon ja nautinnon jumala ja joka kuvattiin kissapäisenä.
Kissan ruokavalio on nykyäänkin kyseenalainen, ovathan hiiret ja rotat sen herkkua.
Tuohon aikaan jyrsijät -niinkuin nykyäänkin- levittävät tauteja ja saastuttavat viljaa. Kissa ottaa ja syö sitten niitä...
Uffin Galleriassa on taulu enkeli Gabrielin tulosta neitsyt Marian luo. Siinä on kohta
jossa kissa juuri livahtaa ovesta ulos - eli paholaista edustava olento pistuu taivaal lisen sanansaattajan ilmestyessä. On olemassa myös tauluja joissa Juudas Iskariot antaa Kiirastorstain aterialla Herran antaman palan kissalle. Vielä nykyäänkin on pääsiäiskortteja, joissa on luudalla ratsastavia lentäviä noitia musta kissa kyydissä.

Eräässä legendassa kerrotaan että paholainen halusi luoda ihmisen. Mutta eihän se onnistunut, vaan aikaansaannos oli nahaton kissa. Silloin Pietarin kävi sitä sääliksi ja loi sille karvaturkin. varsinkin Ruotsissa kuulemma ollaan sitä mieltä, että että ainoa käyttökelpoinen osa kissasta on sen turkki...

Kissaeläimet:ks Kissa Leijona Leopardi Pantteri


Kissapöllö

Kuvahaun tulos haulle kissapöllö kuva
Kissapöllöt voisivat olla oikeita otuksia ulkonäkönsä puolesta
Vanhan legendan mukaan Jeesuksen leikkitoverit yrittivät tehdä savesta linnun, jolla oli kissan pää. Kun se jäi kovin kömpelöksi, he pyysivät että jeesus vähän parantelisi sitä. Jeesus ehdotti että se lentäisi ja kirkuisi kuin kissa. Niin siinä sitten kävi ja niin syntyi kissapöllö.
-Jutut ovat juttuja. - Mooses ei hyväksynyt pöllöjä syötävien eläinten joukkoon niiden ruokavalion takia, joka sisälsi jyrsijöitä ja muita pikkueläimiä.

Koi ja kointoukka
Tineola.bisselliella.7218.jpgKuvahaun tulos haulle koin toukka
Koi ja kointoukka kuvaavat katoavaisuutta ja jumalattomia, jotka eivät ole ottaneet Herraa turvakseen, epäjumalat ja muut turvatoimet ovat heiveröisiä kuin koit Herran avun rinnalla. Aineelliset asiat ovat katoavia, ainoa kestävä on Jumalan Sana, sen kautta on koko maailma luotu.
Hän rakentaa talonsa niinkuin kointoukka, se on kuin suojus, jonka vartija kyhää. 19. Rikkaana hän menee levolle: 'Ei häviä mitään'; hän avaa silmänsä, ja kaikki on mennyttä. (Job 27 : 18 - 19)
Sillä koi syö heidät niinkuin vaatteen, koiperhonen syö heidät niinkuin villan, mutta minun vanhurskauteni pysyy iankaikkisesti, minun autuuteni polvesta polveen. (Jes 51:8)
Jeesus opetti samoin
"Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi. (Matt 6 :19-21)

Koira

Kuvahaun tulos haulle koira kuva

"Ihmisen paras ystävä on koira, niin uskollinen ja luotettava, hyvä toveri " sanovat
koiranomistajat. Mutta Raamattu puhuu koirista melko negatiisieen sävyyn, ilmei-
sesti siksi että ne tahraavat ympäristöä ja petoeläimestä kesytettynä ovat edelleen
lihansyöjiä. Niinpä vihollista tai epäuskoista nimitettiin "koiriksi " tai " kapisiksi koiriksi " .Epäpuhtaana eläimenä se saattoi edustaa - varsinkin jos sen väri oli musta -paholaista. Barokin ajan Roomassa saatettiin murhamies panna säkkiin yhdessä koiran, kukon, apinan tai käärmeen kanssa ,näistä jokaista eläintä piidettiin paho-
laisen eläiminä. Sitten säkki hukutettiin mereen tai jokeen.

Tarun mukaan koira oli hyvin välinpitämätön , kun muut eläimet ihailivat seimen lasta. Ulmin katedraalissa on kuva Idän tietäjistä - heodän seurassaan on koira joka
katsoo pois päin - se kuvaa Juudan kansaa ,joka ei ottanut Jeesusta vastaan Vapah- tajana. - Kuvataiteessa luuta kaluava koira , joka seuraa Juudas Iskariotia, muistuttaa
"Älkää antako koirille sitä, mikä on pyhää, älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne tallaa niitä jalkoihinsa ja käy teidän kimppuunne ja raatele teitä. (Matt 7 :6 )

Pakana-alueella kulkiessaan Jeesus koetteli kanaanilaisnaisen uskoa, vuoropuhelussa
esiintyy koira ja koiranpenikat
Mutta vaimo tuli ja kumarsi häntä ja sanoi: "Herra, auta minua." Mutta hän vastasi ja sanoi: "Ei ole soveliasta ottaa lasten leipää ja heittää penikoille." . Mutta vaimo sanoi: "Niin, Herra; mutta syöväthän penikatkin niitä muruja, jotka heidän herrainsa pöydältä putoavat." Silloin Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Oi vaimo, suuri on sinun uskosi, tapahtukoon sinulle, niinkuin tahdot." Ja hänen tyttärensä oli siitä hetkestä terve. (Matt 15 25-29)

Eräässä Jeesuksen vertauksessa koirat esiintyvät "sairaanhoitajina ", kun nuolivat sairaan Lasaruksen paiseita, joka makasi rikkaan miehen portin pielessä. Sanotaan että koiran syljessä olisi jotain parantavaa. Lasarus kyllä kuoli ja pääsi Aabrahamin helmaan. -

Sielunhoitajalla täytyy olla jotain samaa mitä näillä koirilla : hänen tulee suunsa avulla eli puheensa kautta lääkitä mielen paiseita ja sielun haavoja ja rohkaista arkoja sieluja. Sananjulistajaakin voisi verrata paimenkoiraan, joka vahtii laumaansa ja ajaa takaisin vaarallisille poluille yrittävät. Joku vikuri voi karata lauman ulko-
puolelle , siellä se on yksinään hyvin heikossa asemassa, jos pedot tulevat kimppuun
tai se voi pudota rotkoon tai tarttua kiinni pensaisiin, joista vain paimen voi auttaa sen pois.- Jesaja nimittääkin velttoja paimenia mykiksi koiriksi :
Israelin vartijat ovat kaikki sokeita, eivät he mitään käsitä; he ovat kaikki mykkiä koiria, jotka eivät osaa haukkua. He näkevät unta, makailevat ja nukkuvat mielellään. Ja näillä koirilla on vimmainen nälkä, ei niitä mikään täytä. Ja tällaisia ovat paimenet! Eivät pysty mitään huomaamaan, ovat kaikki kääntyneet omille teilleen, etsivät kukin omaa voittoansa, kaikki tyynni.
(Jes 56 :10 -11)

Jesajan mukaan myös koirat ovat merkkinä tuomion toteutumisesta :
Villikoirat ja sakaalit siellä kohtaavat, villivuohi villivuohta kutsuu. (Jes 34:14)

Jesaja nuhtelee myös uhrien epäkunnioittavasta toimittamisesta, koiran niskan taittamisessa ei ole mitään puhdasta tai ylevää:
Te teurastatte härkiä, ja kohta taas tapatte ihmisiä, te uhraatte lampaan kuin taittaisitte koiralta niskan. Sian verta ovat teidän ruokauhrinne, pahan palvontaa teidän suitsutuksenne. (Jes 66 :3 )

Sananlaskuissa verrataan tyhmyyksien toistamista oksennukseen mutta samaa voisi sanoa myös rikosten ja pahojen tekojen uusimisista :
Kuin koira, joka palajaa oksennuksilleen, on tyhmä, joka yhä uusii hulluuksiansa ( Snl 26 :11)

Saarnaaja toteaa
Onhan sillä, jonka vielä on suotu olla kaikkien eläväin seurassa, toivoa. Sillä elävä koira on parempi kuin kuollut leijona. (Saarn 9:4 )

Koiran uskollisuus ja tottelevaisuus on saanut kiitosta, niinpä jotkut ovat hakkautta- neet hautakiveen tai viereen koiran, merkiksi että henkilö on ollut uskollinen työs-
sään. Valkoisella koiralla on kuvattu myös uskollisuutta avioliitossa.

Koirankuonolaiset (cynocefaloi)

Sana "koirankuonolaiset" ei ole Raamatussa vaan esiintyy Suoman kansan mytologiassa sekä Euroopan tarustoissa. Mutta kuten jäljempänä huomaamme, lähetystyön kautta saamme siihen jotain selitystä.  Ne on kuvattu olentoina, joilla on ihmisen keho, mutta koiranpää, mutta eivät tarkoita mitään egyptin eläinpäistä epäjumalaa. Yleensä niitä pidettiin pelottavina eikä oltu varmoja olivatko ne ihmsiä vai eläimiä ja niiden väitettiin tehneen julmuuksia. Väitetään että koirankuonolaisia olisi tavattu Lapissakin. Sittemmin Suomessa nimitys siirtyi tarkoittamaan Venäjän armeijassa palvelevia kalmukkeja.
Kalmukit ovat kotoisin Kaakkois-Venäjältä ja Keski-Aasiasta. Kerrotaan että heillä oli erittäin tarkka hajuaisti jota hyödynnettiin sodassa jälkien vainuamiseen niinkuin
koiraa on käytetty.
Saara Wacklin mainitsee muistelmissaan lesken, joka n 1714 näki tällaisen sotilaan :
"Taloon oli majoitettu venäläinen kenraali. Vastoin kenraalin kieltoa eräänä päivänä tuli huoneeseen kalmukki. Miehen muoto oli villi, kasvot vaskenkarvaiset, nenä tylsäpäinen , otsaa ei ei ollut ensinkään mustan, karkean tukan alla. leveästä paksu-
huulisesta suusta kiilsi pitkät valkoiset hampaat. Leukaa ei miehellä ollut enempää kuin otsaakaan. Kalmukki-polloinen ei tarkoittanut pahaa, mutta rouva luuli näke-
vänsä koirankuonolaisen ja säikähti ..."
Aleksis Kivi on pannut veljesten suuhun sanat : "Olemmehan eläneet kuin koiran-
kuonolaiset, juoneet viinaa kuin mahometit ja turkkilaiset ".
Jotkut koiraharrastajat ovat omineet tämän nimityksen tarkoituksiinsa, samoin sarjakuvamaailma, jossa koirankuonolaisilla on outojen ja pelottavien otusten rooli.
Tarinat koirankuonolaisista juontuvat jo Aleksanteri Suuren ajoilta- hänen väitetään tavanneen näitä, jolloin heidät määriteltiin joksikin intialaiseksi heimoksi.
Ehkäpä luonnollisin selitys löytyy opetuslapsi Andreaan lähetysmatkojen yhteydessä mainitusta heimosta. Hän matkusteli Euroopassa Skotlannissa ja Skandinaviassa , sekä Intiassa ja Pakistanissa.
Ilmeisesti hän kävi Intian ja Pakistanin rajan lähellä olevalla alueella, jossa asui heimo, joka turvallisuussyistä jo lapsesta lähtien muovasi piirteitään pelottaviksi, sillä ainaiset heimoliikehdinnät olivat vaara heidän heimonsa olemassaololle. " He viilteli-
vät poskensa suusta korviin, leikkelivät korviaan ja muotoilivat pikkulasten kallot niin että ne kasvoivat petomaisen näköisiksi ", Eipä tuonnäköisten luo sitten vieraat kovin usein eksyneetkään. - Andreas olisi kuitenkin saarnannut heille evankeliumia ja kristinuskon myötä he olisivat vähitellen luopuneet viiltelyistä ja muusta ulkonäön muuttamisesta.
Heidän heimostaan kerrotaan olleen kotoisin isokokoisen jättiläisen , joka toimi virran varrella auttaen ihmisiä ylittämään vuolas virta:
Legenda kertoo, että eräänä päivänä rannalla tuli lapsi, jonka jättiläinen nosti harteil-
leen. Askel askeleelta kahlatessa virran poikki lapsen paino tuli suuremmaksi ja
jättiläisen oli hyvin raskas kantaa häntä, vaivoin hän pääsi toiselle rannalle. Siellä jättiläinen kysyi lapselta : "Miksi sinä painoit niin paljon ?" johon lapsi vastasi .
"Minulla on koko maailman synnit harteillani ", hän oli itse Kristus-lapsi . Tästä
kantaja sai nimen Kristoforus, joka merkitsee Kristuksen kantaja.

Korppi
Kuvahaun tulos haulle korppi poikanen
Korppi on ensimmäinen Raamatussa mainittu lintu (V 1938 painoksessa" kaarne" )
Vedet vähenivät vähenemistään kymmenenteen kuuhun saakka, ja kymmenennen kuun ensimmäisenä päivänä tulivat vuorten huiput näkyviin.
Kun vielä neljäkymmentä päivää oli kulunut, Nooa avasi arkin ikkunaluukun, jonka hän oli tehnyt, ja päästi lentoon korpin. Se lähti ja lenteli edestakaisin, kunnes vedet olivat kuivuneet maan päältä. ( 1 Ms 8 5-7)
Korppi on väriltään musta ja syö mielellään eläinten jätteitä. Siksi sitä pidetään paholaisen lintuna ja sanotaan sen kuvaavan lihallisuutta ja ihmisen syntiluontoa. Kuitenkin Raamatussa on monta kohtaa, joissa sen välityksellä kerrotaan Jumalan huolenpidosta. Kun kuningas Ahab ja puolisonsa Isebel vainosivat profeetta Eliaa, Herra antoi ohjeen Elialle:
"Lähde täältä, kulje itään päin ja piiloudu Keritinpuron uomaan, joka on Jordanin tuolla puolen. Siellä voit juoda purosta, ja minä olen käskenyt korppien tuoda sinulle ruokaa." Hän lähti matkaan ja teki niin kuin Herra oli käskenyt. Hän meni Keritinpurolle, joka on Jordanista itään, ja jäi sinne. Korpit toivat hänelle aamuin illoin leipää ja lihaa, ja purosta hän sai juodakseen. ( 1 Kn 17:4 )
Myös Jeesus käytti korppeja esimerkkeinä kertoessaan kuinka Jumala huolehtii
ihmisistä :
Katsokaa korppeja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Kuinka paljon arvokkaampia te olettekaan kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa? Jos siis näinkään vähäinen asia ei ole teidän vallassanne, mitä te muusta huolehditte? ( Luuk 12 : 24-26 )

Mutta Jumala huolehtii myös eläimistä, ja edelleen korppi on esimerkkilintuna , nyt sen poikaset :
Sinäkö tuot ruoan korpille, kun sen poikaset huutavat apua Jumalalta ja hyppivät nälkäisinä sinne tänne? (Job 38:41 )

Laulujen Laulussa sulhasen tukka on musta kuin korpin sulat ; ohessa on sama jae
mutta eri vuoden käännöksissä on käytetty eri sanoja :
Hänen päänsä on kultaa, puhtainta kultaa, hänen kiharansa kuin palmunlehvät, mustat kuin kaarne. v. 1938 painos
Hänen kasvonsa hohtavat kuin kulta, hänen kiharansa ovat korpinmustat, tuuheat kuin taatelin kukinnot. v 1992 painos( Laulujen laulu 5 : 11)

Suomalaisessa kansanrunoudessa on runoiltu riisitaudin saaneen syntynsä kun korppi lensi taivaalla ja pudotti nokastansa veripisaran puurahille, josta riisi sitten on syntynyt ja levinnyt. Eli tässä kor ppi on mielletty pahan asian tuojaksi, niinkuin mustat linnut yleensäkin ovat merkinneet.

Korppikotka
Kuvahaun tulos haulle korppikotka kuva
Korppikotka on eräs kotkalaji, mutta raadonsyöjänä se ei herätä kovinkaan yleviä ajatuksia. Sillä on pää sekä kaulan yläosa aivan kaljut - oikein sopivia tonkimaan raatoja. Lennellessään korppikotkat ovat vielä elävän, mutta jo selvästi heikon eläimen yläpuolella ne pian saapuvan kuoleman enteitä. Kun ne huolehtivat nämä eläinten raadot syömällä ne pois, ne ovat tässä tehtävässä luonnon puhtaanapitäjien veljeskuntaa. Se on suuri palvelu luonnon tasapainolle ja terveydelle. Jobin kirjassa vihjataan korppikotkien terävään näköön, mutta eivät nekään näe kallion läpi kaivosmiesten työtä :

On tie, jota ei korppikotka näe eikä haarahaukan silmä erota. Sitä eivät astele vuorten pedot eivätkä leijonat kulje sitä pitkin. Ihminen käy käsiksi kovaan kallioon ja kääntää nurin vuoret, perustuksia myöten, hän louhii tunneleita kallioon, ja niin tulevat maan aarteet ihmissilmien iloksi. (Job 28 : 7-10)

Hoosean tuomion ennustuksessa kansalle on käytetty korppikotkaa onnettomuuden uhkan vertauskuvana :
Nosta torvi huulillesi! Pyhäkön yllä leijuu onnettomuuden uhka kuin korppikotka, sillä kansani on rikkonut minun liittoni, kapinoinut lakiani vastaan. (Hoosea 8:1 )

Sotavangeiksi joutuneilta ihmisiltä leikattiin tukka pois. Ihmiset kokivat sen häpeälli-
seksi mutta todennäköisesti se on torjunut vankien keskuudessa täitä ja samalla pilkkukuumetta ,jota täit levittävät. Se oli myös suuren surun ja onnettomuuden merkki. Profetta Miika vertaa heitä kaljuihin korppikotkiin:
Leikkaa hiuksesi, tytär Jerusalem, aja pääsi paljaaksi, sure rakkaita lapsiasi. Aja pääsi kaljuksi kuin korppikotkan pää, sillä lapsesi viedään vieraaseen maahan, kauas pois sinun luotasi. (Miika 1 :16)

Herra Jeesuskin puhui korppikotkista :
Missä raato on, sinne kotkat kokoontuvat. (Matt 24 :28)
"Missä, Herra?" kysyivät opetuslapset. Hän sanoi: "Missä on haaska, sinne kokoontuvat korppikotkat." (Luuk 17:37)

Mutta maailmalla oli muunkinlaista ajattelua. Egyptien epäjumalien joukossa oli
Tikhbet, jonka ajateltiin olevan erityinen kuninkaiden suojelija ; sen tunnus oli
korppikotka. Ehkäpä kuninkaat olivat vertauskuvansa ansainneet...




Raamatussa mainittu purppuraväri saadaan kotilosta ( mureks tai purppura-
kotilosta,) jonka nielussa on pari tippaa kellertävää väriainetta, joka auringon vaikutuksesta muuttuu ensin tummanvihreäksi, sitten tummansiniseksi ja lopulta
hiukan punaiseen vivahtavaksi upeaksi purppuraväriksi. Tällä värillä värjättyjä kankaita kykenivät vain rikkaat ostamaan ja käyttämään. "Purppuraan puetut" tarkoittaakin rikkaita ja arvossapidettyjä henkilöitä. Yleensä se mielletäänkin kuninkaalliseksi väriksi. Kun Jeesusta piinattiin, Herodes puetutti Hänet joksikin aikaan purppuraviittaan pilkkaamistarkoituksessa, vaikka Hän olisi todella ansainnut vieläkin kallisarvoisemman puvun.
Vanhan Testamentin puolella purppuraa käytettiin paljon kuningas Salomonin raken-
tamassa temppelissä. Jebusilainen Hiram-Abin oli mies, joka osasi valmistaa purp-
purakankaita ja temppelin verhoja . Tyyron kaupunki ja muut lähistön kaupungit kävivät ulkomaan kauppaa purppurakankailla Näiden kaupunkien rannoilla oli kotilovuoria, joista oli otettu purppuraväri talteen. Uudessa Testamentissa , Apostolien Teoissa mainitaan Makedonian Filipissä Lydia, joka oli purppuranmyyjä ja kotoisin Tyatirasta ( Ap.t. 16.14 ja 40) Hänestä tuli Euroopan ensimmäinen kristitty.

ks myös : Simpukka

Kotka
Kuvahaun tulos haulle kotka kuva
Kotka on komea lintu, jonka siipien väli voi olla 2,5 metriä. Lintu painaa n 6 kg, Se syö pikkueläimiä, kaloja ja raatoja. Sanotaan että se lentää linnuista korkeimmalle ja on voimakkain. Kotkan terävät kynnet ovat pelottavat. Eipä ihme , että sitä pidetään vielä nykyäänkin lintujen kuninkaana ja vallan ja voiman vertauskuvana. Raatoa syövänä tosin Raamattu ei kelpuuta sitä puhtaitten ja syötävien lintujen joukkoon, mutta symboliikassa ajatellaankin sen muita ominaisuuksia.

Pohjois-Amerikassa elävä valkopäämerikotka valittiin v. 1782 USA:n kansallislin-
nuksi . Tarina kertoo, että Benjamin Franklin vastusti valintaa, koska ehdokas oli varastelevainen ja omasi rähjäytyneen näköisen ulkomuodon. Kotkalla valtasymbo-
lina oli kuitenkin takanaan pitkä historia ja ehdokas tuli valittua.
Jo roomalaisilla oli kotkan kuva sotatunnuksissaan. Venäjän kaksipäinen kotka oli
Venäjän vallan aikana tuttu Suomessakin

Mielenkiintoista on, että J.E.Cirlotin mukaan Egyptin hieroglyfijärjestelmässä kirjain A esittää kotkaa, joka on puolustamassa elämän iloa, syntymistä ja päivää. Tunnetumman tulkinnan mukaan A esittää nautaa eli Apis-härkää sarvineen.

Väitetään että kotka on lintu jonka silmiä aurinko ei sokaise. Tämän tiedon ympärille on liitetty auringon palvontaa. Intiassa kotkaa pidetään jumalatar Indran lähettiläänä.
Kun jossain on kuvattu kotka haudan ylle se tarkoittaa että kotka olisi sielunkantaja.
Kotkasta on kerrottu samantapaista kuin feniks linnusta : kun kotka vanhenee ja sokeutuu, se etsii nuoruuden lähteen, kastautuu siinä kolme kertaa ja lentää sitten kohti aurinkoa kohti uudistuakseen ; opetukseen kuuluu että samoin on ihmisenkin uudistuttava ikuisen elämän lähteessä Kristuksessa ja kurotuttava Häntä kohti kun sielun silmät hämärtävät. Tähän psalminkirjoittajin ja Jesaja viittaavat :
...joka sinun halajamisesi tyydyttää hyvyydellään, niin että sinun nuoruutesi uudistuu kuin kotkan. (Ps 103 : 5 )
...mutta ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohottavat siipensä kuin kotkat. He juoksevat eivätkä näänny, he vaeltavat eivätkä väsy. (Jes 40:31)

Kun kristillisessä symboliikassa kotka kantaa käärmettä kynsissään, se merkitsee, että Kristus voittaa pahan. Kun taas kotkan kynsissä on kala, se merkitsee että kristus nostaa uskovan pahan lähteestä.
Tunnetumpi vertauskuva on , että kotka tarkoittaa evankelista Johannesta. Hänen
evankeliuminsa alkaa ylhäältä taivaasta, Logoksen luota. Tavallaan evankelista katsoo "suoraan aurinkoon" eli Jumalaan, jonka vertauskuvana pidetään aurinkoa.
Saman evankelista Johanneksen arvellaan kirjoittaneen myös Ilmestyskirjan, jossa
monessa kohdassa on "ikkunoita" taivaan tapahtumiin.
Keskiajan lukupulpeteissa, joissa Raamattua pidettiin oli usein kotkan kuva edustamassa Sanaa eli Logosta. Tästä tuli vähitellen lukupulpetin nimeksi akvila,
latinankielen sanasta akvila, joka tarkoittaa kotkaa.
Raamatussa kotka on nopeuden, uudistumisen ja Jumalan voiman vertauskuva :
Minun päiväni rientävät juoksijata nopeammin, pakenevat onnea näkemättä,
ne kiitävät pois niinkuin ruokovenheet, niinkuin kotka, joka iskee saaliiseen. (Job 9:25-26 )
Älä näe vaivaa rikastuaksesi, lakkaa käyttämästä ymmärrystäsi siihen.
Kun silmäsi siihen lentävät, on rikkaus mennyttä; sillä se saa siivet kuin kotka, joka lentää taivaalle. (Snl 23 : 5)

Ilmestyskirjassa on kotka esiintyy lopunaikaisena varoittajana :
Silloin näin kotkan, joka lensi korkealla taivaan laella ja huusi kovalla äänellä: "Voi! Voi! Voi niitä, jotka asuvat maan päällä! Vielä tulevat torvet soimaan, vielä puhaltaa torveensa kolme enkeliä." (Ilm 8: 13 )

Katso myös : Korppikotka



Krokotiili
Kuvahaun tulos haulle kuva krokotiili
Krokotiili osaa nukkua toinen silmä auki, toinen kiinni. Silloin sen toinen aivopuolisko on hereillä.https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/krokotiili_nukkuu_toinen_silma_auki

Jobin kirjasta luemme kuvauksen krokotiilistä kun Herra sanoo :
Voitko sinä koukullasi pyydystää krokotiilin? Pitääkö siimasi sen kielen aloillaan, sitooko ruokoköytesi sen kidan, lävistääkö atraimesi sen leuan? Rukoileeko se sinulta armoa, yrittääkö se lepytellä sinua? Suostuuko se sinun ehtoihisi, antautuuko se orjaksesi ikiajoiksi? Leikitkö sen kanssa niin kuin l innun kanssa leikitään, annatko sen tyttärillesi narusta talutettavaksi? Käytkö siitä kauppaa toisten pyyntimiesten kanssa, meneekö se paloiteltuna myyntiin kauppiaille? Isketkö sen kyljen täyteen väkärautoja, lävistätkö harppuunalla sen pään? Jos mielesi tekee käydä siihen käsiksi, ajattele, millainen kamppailu siitä nousee, ja jätä se rauhaan! Älä kuvittele turhia: sen pelkkä näkeminen paiskaa maahan kenet tahansa. Ei pahinkaan hurjapää ryhdy sitä ärsyttämään. Kuka voisi mitellä sen kanssa voimiaan! Kuka siis voisi astua minun eteeni vaatimaan palvelusta palveluksesta? Eikö kaikki taivaan alla ole minun?
Puhun vielä sen jäsenistä, sen voimasta, sen ihmeellisestä rakenteesta. Kuka on murtanut sen kaksoispanssarin, kuka on viiltänyt siltä puvun auki? Kuka on avannut ammolleen sen kidan? Sen hampaat herättävät kaikissa kauhua. Sen selkää kattavat panssarikilvet kuin piinkovat sinettirivit. Ne ovat tiiviisti kiinni toinen toisessaan, edes tuuli ei pääse niiden väliin. Ne niveltyvät toisiinsa kuin liimattuina, koskaan irtoamatta.
Kun se aiva:staa, näkyy leimahdus. Sen silmät hehkuvat kuin aamuruskon säteet. ( Job 40 :25- 41 :10)
Oheinen kuvaus voisi sopia myös lohikäärmeeseen tai johonkin hirmuliskoon mutta
sana " leviatan "on käännetty lähinnä vastaavaan eläimeen.
Vapaata kasvatusta voisi verrata tällaiseen petoon: se on äkkiarvaamaton leikkikalu
joka helposti tuhoaa kanssansa leikkivän.
Raamatussa verrataan Egyptiä krokotiiliin : onhan sillekin vesi tärkeä, käyttäy-
tyminen vihollisia kohtaan julmaa kuin krokotiili

- Farao, Egyptin kuningas, minä käyn sinua vastaan! Sinä lojut kuin suuri krokotiilivirtasi vesissä ja sanot: "Virta on minun, minä olen sen tehnyt." . Mutta minä isken koukut leukoihisi ja painan virtasi kalat panssariisi, minä tempaan sinut virtasi keskeltä kaikkine kaloinesi, jotka ovat panssariisi tarttuneet. Ja minä viskaan sinut autiomaahan, sinut ja kaikki sinun virtasi kalat. Sinä putoat kuivalle maalle, eikä sinua haeta, ei haudata. Maan petojen, taivaan lintujen ruoaksi minä jätän sinut.(Hes 29 :3 )
Ihmislapsi, viritä itkuvirsi faraosta, Egyptin kuninkaasta, ja sano hänelle: Nuori leijona kansojen seassa, sinä olet hukassa! Sinä olit kuin krokodiili virroissa: sinä kuohutit virtojasi, sotkit vettä jaloillasi ja hämmensit sen virtoja. (Hes 32 :2)

Egyptissä oli epäjumala, jonka tunnus oli krokotiili. Sitä palvottiin, sillä se oli
veden ja hedelmällisyyden jumala nimeltä Sobek.
Krokotiili mielletään yleensä julmaksi, mutta on eräs lintulaji, joka käy nokkimamassa sen hampaankoloista ruoan tähteitä eikä se tee sille pahaa, hammashoitajalleen, muitten on kyllä varottava sen ystävyyttä, vaikka nykyään krokotiiliä jopa kasvatetaan ja sen nahasta tehdään laukkuja ja kenkiä.



Kukko
Kuvahaun tulos haulle kukko kuva
Jos asiat menevät niin vaikeiksi, että kukonkin on munittava, sen munasta puuttuu keltuainen ja sisältä kuoriutuu otus, jota sanotaan basiliskiksi. Sillä on lohikäärmeen siivet, kotkan nokka, liskon häntä, kukon jalat ja harja sekä kruunu, sillä se on käärmeitten kuningas. Sen hengitys on myrkyllinen ja sen pistävä katse kuolettava mutta jos se näkee itsensä peilistä, se kuolee itse.- Älä siis yritä munittaa kukkoa.
Aapiskukko on tosin poikkeus ja munii ahkerille koululaisille namusia.
Kun muinoin ihmiset kuvittelivat, että joillakin seuduilla oleskeli hirviöitä, he ottivat mukaansa kukkoja, jotta ne suojelisivat.
Pakanuskonnoissa uhrataan vieläkin paljon kukkoja suojelun saamiseksi. Muinais-
uskonnoissa kukko oli myös valveutuneisuuden symboli, mutta toisaalta auringon ja valon symboli. Niinpä se oli auringonjumala Apollon, sodanjumala Areksen ja kaupan jumala Merkuruksen nimikkoeläin Sodanjumalan yhteydessä tulee mieleen monissa maissa suositut kukkotappelut ja kaupan yhteydessä nykyajan mainoskukko.
Muinaiskiinalaisilla valkoinen kukko suojeli haamuja vastaan, punainen kukko tulta vastaan mutta musta kukko oli liitossa itse pääpahan kanssa. Muuallakin kukko on liitetty tuleen. Kun sanotaan, että punainen kukko riehuu, palokunnalle tulee kiire
sammutustöihin palopaikalle. Siksipä monet palokunnat ovat ottaneet punaisen kukon
tunnusmerkikseen.
Kun kukko on varhainen aamun airut, se liitetään luonnonvaloon, mutta myös tiedonvaloon ja siinä yhteydessä se on saanut lentää aapiskirjoihin valistuksen airuena. Myöhemmin ovat mm afrikkalaiset vapausjärjestöt ottaneet kukon vapauden merkiksi siirtomaavallan yön jälkeen.
Kun "Gallian kukko" kiekaisee, on tietty maa eli Ranska kyseessä ja todennäköisesti silloin sen joku urheilujoukkue on menestynyt alallaan.
Kukko asuu kanatarhassa koko kanalauman ympäröimänä - siitä on helposti tullut liioitellun seksuaalisuuden symboli. Kukon muitakin piirteitä on otettu kuvaamaan ihmisten käytöstä : "Taas on joku kukkona tunkiolla "

Raamatussa muistamme kukon laulaneen, kun opetuslapsi Pietari kielsi Herransa Jeesuksen. Tästä on sitten kristittyjen piiriin kukosta tullut hengellisen valppauden ja valvomisen symboli.
Silloin Pietari alkoi sadatella ja vannoi: "Minä en tunne sitä miestä." Samassa kukko lauloi. Pietari muisti, mitä Jeesus oli sanonut: "Ennen kuin kukko laulaa, sinä kolmesti kiellät minut." Hän meni ulos ja puhkesi katkeraan itkuun. (Matt 26: 74-75 )
Aina kun kirkontorniin on pystytetty tuuliviiriksi kukko, on tahdottu muistuttaa että ihmismieli on ailahtelevainen, jonka vuoksi mielen valvominen on aina tarpeellista. Tuuli suunnalta miltä hyvänsä. Jeesus kehotti opetuslapsiaan :
Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Tahtoa ihmisellä on, mutta luonto on heikko." (Matt 26:41)
Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. 35. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta - varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!" (Mark 13 : 34-37) Etkö edes hetken vertaa jaksanut valvoa? Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Tahtoa ihmisellä on, mutta luonto on heikko." (Mark 14 :38 )

Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä." (Lk 21:36)
Ja tehkää tämä kaikella rukouksella ja anomisella, rukoillen joka aika Hengessä ja sitä varten valvoen kaikessa kestäväisyydessä ja anomisessa kaikkien pyhien puolesta; (Ef 6:18)

Kyy
Kuvahaun tulos haulle kyy kuva
Älä iloitse, sinä Filistean maa, vaikka kurittajasi ruoska on katkennut! Sillä käärmeen suvusta versoo myrkyllinen kyy, ja sen hedelmänä syntyy siivekäs lisko. (Jes 14 :29 )
Tässä on vihollista kuvattu kyynä. Kyykäärme myrkkykäärmeenä onkin sopiva paholaisen vertauskuvaksi, sen ansiosta ihmisiä vaivaa synnin myrkky.
Kyyllä on sahakuvio selässä ja kieli kaksijakoinen . Ne kumpikin ovat vertauakuvia
valheesta. Totuus on aina suora eikä mutkittele ja puhuu vain yhdellä tavalla kun valhe sanoo sitä ja tätä, milloin mitenkin.
Tulevana messiaan aikana ei edes kyykäärme tee pahaa eikä mikään muukaan eläin.
Ja imeväinen leikkii kyyn kolon äärellä, vastikään vieroitettu lapsi kurottaa kättään kohti myrkkykäärmeen luolaa. Kukaan ei tee pahaa, (Jes 11 :8)



Kyyhkynen
Kuvahaun tulos haulle kyyhkynen kuva
Lomiskertomuksessa kerrotaan että Jumalan Henki liikkui vetten päällä ; Jeesuksen
noustua vedestä, kun Johannes Kastaja oli kastanut Hänet, laskeutui Pyhä henki kuin kyyhkynen Hänen päällensä.. Vedenpaisumuksen jälkeen Nooa laski kyyhkysen arkista "tiedustelulennolle ja se lenteli veden yllä, mutta palasi arkkiin tuore öljypuun oksa nokassaan kun vesi oli tarpeeksi laskeutunut.
Näistä tapahtumista on Pyhän Hengen vertaus - kuvaksi otettu kyyhkynen, koska Raamattukin niin esittää.
Kyyhkynen on siitä harvinainen lintu, että kun se uhrataan, se itse ojentaa kaulansa-
jos se aioitaan tappaa pölkyn päällä.
Niin Herra Jeesuskin vapaaehtoisesti meni ristille. Kyyhkynen onkin katsottu myös olevan sopiva uhrieläimeksi. Marian oli uhrattava puhdistusmenoiksi Jeesuksen syntymän jälkeen joko lammas tai jos ei varoja liiemmälti ollut, kyyhkynen .
Maria toi kyyhkyset:
sillä Herran laissa sanotaan näin: "Jokainen poikalapsi, joka esikoisena tulee äitinsä kohdusta, on pyhitettävä Herralle." Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, "kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa". (Lk 2 :24 )

Laulujen laulussa mainitaan kyyhkynen kevään tuntomerkkinä ja hellittelynimenä.
"Kyyhkysilmä" tarkoittaa katsetta, joka on täynnä lempeää rakkautta, mutta voi samalla tarkoittaa myös silmän muotoa. Kyyhkysen kupu on suuri - ja saa linnun näyttämään siltä että sen sydän on suuri. Pyhä Henki on täynnä rakkautta.
Kukat nousevat maasta, laulun aika on tullut, joka puolella huhuavat metsäkyyhkyt.Viikunapuussa kypsyvät ensi hedelmät, viiniköynnöksen nuput aukeavat ja levittävät tuoksuaan. Nouse, kalleimpani, kauneimpani, tule kanssani ulos! Kyyhkyni, kallion kätkemä, vuoren seinässä lymyävä, anna minun nähdä kasvosi, anna minun kuulla äänesi, sillä sinun äänesi on suloinen, ihanat ovat sinun kasvosi. (LL 2 : 12-14 )
Miten kaunis oletkaan, kalleimpani, miten kaunis on katseesi! Kyyhkyjä ovat sinun silmäsi, hunnun verhoamat. Sinun hiuksesi ovat kuin mustien vuohien l auma, joka karkaa Gileadin rinteitä alas. (LL 4:1 )
Avaa ovesi, rakkaani, kalleimpani, pieni kyyhkyni, kaikkeni! Tukkani on kasteesta märkä, yön pisarat noruvat hiuksiltani. (LL 5: 2)
Hänen silmänsä ovat kuin kaksi kyyhkystä, jotka lepäävät puron äärellä, kuinkyyhkyt, jotka maidossa kylvettyään istuvat maljan reunalla. (LL 5 : 12 )
yksi on minun kyyhkyni, kaikkeni, emonsa ainokainen, äitinsä päivänpaiste. Hänet nähdessään neidot puhkeavat ylistyksiin(LL 6 :9)
Laulujen Laulua on tulkittu paitsi rakastavaisen parin häärunona myös kuvauksena Kristuksen ja seurakunnan välisestä rakkaudesta. Tällöin kallion kolossa oleva kyyh-
kynen kuvaa uskovaa, joka pakenee pahaa Kristus-kallion suojaan.
Herra, sinuun minä turvaan. Älä salli minun ikinä häpeään tulla, vapahda minut vanhurskaudessasi. Kallista korvasi minun puoleeni, riennä, pelasta minut. Ole minulle turvakallio, vuorilinna, johon minut pelastat. (Ps 31 : 2-3)

Muinoin luultiin, ettei kyyhkysellä ole sappea, joten se saattoi olla rauhan tuoja, koska sapen vertauskuvat, viha ja rauhattomuus oli siitä kaukana. Tästä johtuneekin että kyyhkystä on jo kauan pidetty rauhan vertauskuvana. Usein on hautakivissä kyyhkysen kuva ja kirjaimet R.I.P ( requiescat in pace) = levätköön rauhassa, kristityn sielu on päässyt rauhaan ja lepoon.
Kirjekyyhkysillä on voimakas vietti palata aina kotilakkaansa, niinpä niitä on käytetty ennen nykytekniikkaa sanomien välittämiseen . Tätä kotiinpalaamista on usein verrattu uskovien taivaskaipuuseen ja haluun palata "alkukotiin"- uskovilla on Raamatun mukaan "iankaikkisuus sydämessään"

Nimi Joona tarkoittaa kyyhkystä. Profeetta Joona varoitti Niiniven kaupunkia ja se pelastuikin sillä kertaa katumuksella , paastolla ja parannuksen teolla ja sai olla vielä sata vuotta. Siten kyyhkysen varoittava ääni olikin tuomion ääni. Profeetta Naahum
ennustus oli "kuin rintaan lyötäisiin " eli kyyhkysen kujerrusta verrataan rintaan lyömiseen ja Niinive tuhoutui.


Profeetta Jesajan aikana Kuningas Hiskia sai sanoman, että kuolee pian ja silloin hän rukoili Herraa sanoen
Niin kuin pääskynen, niinkuin kurki minä kuikutan, minä kujerran kuin kyyhkynen; hiueten katsovat minun silmäni korkeuteen: Herra, minulla on ahdistus, puolusta minua. (Jes 38 :14 )
Herra kuuli ja lisäsi hänelle vielä 15 vuotta elinpäiviä. Profeetta Jesaja sai ennustuksen myös tulevista ajoista, jolloin hajallaan ollut kansa palaa maahansa :
meidän päivinämme se on toteutunut. Tässä yhteydessä "kyyhkyset" ovat lento- koneita:

Entä nuo, jotka kiitävät tänne kuin pilvi, kuin kyyhkyt lakkaansa - keitä he ovat? Kaukaisten rantojen alukset kerääntyvät, kärjessä Tarsisin-laivat. Ne tuovat poikasi kaukaa, tuovat heidän hopeansa ja kultansa Herran, sinun Jumalasi, nimen kunniaksi, kunniaksi Israelin Pyhälle. Hän antaa sinulle loiston ja mahdin. (Jes 60 :8)

Muinoin kyyhkysten hoitajat heiluttivat keppiä ilmassa kunnes kyyhkyset huomasivat että on aika palata illansuussa kotiin. Monenlaiset "kepit" ovat ajaneet Israelin lapsia
vieraista maista kotimaahan.

Taiteessa kyyhkynen kirjoittajan korvan juuressa tai ollapäällä tarkoittaa Pyhää Henkeä joka inspiroi puhetta tai kirjoitusta.

Kärpäset
Kuvahaun tulos haulle kärpäset kuva
Hobby-kärpänen taitaa olla ainut kärpänen joka ilahduttaa, muulloin ne koetaan
kiusallisiksi kavereiksi. Yksikin kärpänen koetaan epämiellyttäväksi, jos he kesäyönä häiritsee nukkumista jatkuvalla pörinällä ja sitkeästi lentämällä kasvojen seutuun.
Mutta eivät ne kauan ole yksinäisiä, sillä ne lisääntyvät helposti . Banaanikärpästä, sitä pientä siivellistä joka äkkiä ilmaantuu kodin hedelmiin, jos ne ovat lämpimässä
ja ilman suojaa, käytetään tieteessä perinnöllisyyden tutkimiseen juuri sen helpon ja nopean lisääntymisen vuoksi. Jo kolmen viikon päästä uusi sukupolvi on lentokykyinen, vaikka sillä on muna, toukka ja kotelo, kaikki muodonmuutoksen vaiheet. Kuolleet kärpäset ja niiden jätöspilkut ovat tuttu jokakeväinen siivouksen kohde. Kärpästen mieluisia talvehtimispaikkoja ovat ikkunan välit. Ei se itse ole mitenkään siivoushullu vaan menee yhtä iloisesti sontakasaan tai muihin jätöksiin ja raatoihin munimaan tai ruokaa etsimään ja kohta samoilla karvaisilla jaloillaan pyörii ihmisten ruoan kimpussa, levittäen mitä erilaisempia bakteereja.
Fariseukset väittivät epäuskossaan, että Jeesus teki voimatekoja Beelsebulin eli pää- paholaisen voimalla. Beelsebulin arvellaan olevan sanaväännös sanasta Baal-Sebub, "kärpästen herra". Jos b vaihdetaan l.ksi sana saa merkityksen "sontakasan herra". Baal-sebub oli filistealaisen kaupungin Ekronin epäjumala, joka hallitsi lääkintätaitoa

Sananlaskujen sepittäjä on saanut kärpäsestä aiheen viisauteen :
Yksi erehdys saattaa turmella paljon arvokasta. Kuollut kärpänenkin saa voiteentekijän öljyn pilaantumaan, ja vähäinen tyhmyys voi vaikuttaa enemmän kuin viisaus ja kunnia. ( Snl 10 :1 )

Erityinen kärpäslaji, tsetsekärpänen levittää unitautia. Suomessa sitä ei esiinny, mutta elokuussa ilmestyvät pistokärpäset jotka eivät nekään ole miellyttäviä. Kukkakärpäset
tekeytyvät mehiläislajien näköisiksi kun niillä on keltaista ruumiissaan.
Seuraavissa Raamatun jakeissa kärpästä on käytetty monilukuisuuden vertauskuvana :
Ja sinä päivänä Herra viheltää kärpäset Egyptin virtain suulta ja mehiläiset Assurin maasta, ja ne tulevat ja laskeutuvat kaikki vuorenrotkoihin ja kallionkoloihin, kaikkiin orjantappurapensaisiin ja kaikille juottopaikoille.
(Jes 7 :18 )
Kohottakaa katseenne taivasta kohden, katselkaa alhaalla leviävää maata! Taivas hajoaa kuin savu ja maa ratkeaa kuin kulunut vaate, sen asukkaat kuolevat kuin kärpäset.( Jes 51:6)


Kärpäsen näkö on merkillinen, kun sen silmät ovat verkkosilmiä : yhdessä silmässä
on verkon tapaan monta pientä silmää. Jotkut ihmiset ovat joskus, kun uteliaisuus on pahimmillaan, toivoneet, että voisivat olla kuin kärpänen kiinnostavien ihmisten huoneen katossa ja seurata sieltä tapahtumia. Kärpäsen jaloissa on ominaisuus joka saa ne pysymään katossakin putoamatta.

Käärme

Heprean kielessä TET kirjain joka äänteellisesti vastaa T-kijainta, merkitsee käärmettä tai solmua, verbinä vääntämistä tai ympäröimistä. Syntiinlankeemis-
kertomuksessa kerrotaan :
Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: "Onko Jumala todellakin sanonut: 'Älkää syökö kaikista paratiisin puista'?" (I Ms 1:3)
Saatana esiintyi käärmeen muodossa ja sai vieteltyä ihmiset syntiin. Sen seurauksena Jumala kirosi käärmeen ja määräsi sen matelemaan maassa ja syömään maan tomua.
Näin käärmeestä tuli paholaisen symboli. Paholainenhan vääntää väärän oikeaksi ja oikean vääräksi, saa asiat solmuun ja tuppaa pistämään näppinsä joka asiaan. Eri laisissa lähteissä, joitten luotettavuutta ei pystytä arvioimaan, on kerrottu, että ennen syntiinlankeemusta käärme olisi ollut pystyssä kulkeva miellyttävä olio, jolla oli vieno ääni ja se toimi ihmisen parhaaksi mm niin ,että jos tuli haavoja, se nuoli niitä ja ne paranivat nopeasti. Koska ihmisen ja käärmeen suhde oli hyvä, saatana otti käärmeen muodon jotta saisi paremmin ihmisen luottamuksen.. Seuraukset olivat onnettomat, kaikki kärsimme niistä edelleenkin.
Kristikunnassa käärmettä pidetään siis saatanan ja pahuuden olentojen vertauskuvana,
Itämailla käärmettä ja lohikäärmettä palvotaan jumalina. Kiinassa käärme oli hyvin suosittu koristeaihe esineissä, puvuissa mutta myös rakennuksissa. Onpa idässä kokonaisia temppeleitä annettu käärmeille ja niitä ruokitaan siellä ja viedään sinne lahjoja. Egyptissä oli Edjo, kasvillisuuden ja hyvyyden ja manalan jumala, joka kuvattiin kobra-päisenä.
Herra Jeesus kuvasi ulkokultaisia ihmisiä :
Te kyykäärmeen sikiöt
Itse saatanaa Jeesus kuvaili sanoen :
Te olette lähtöisin Saatanasta. Hän on teidän isänne, ja hänen halunsa te tahdotte tyydyttää. Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä. Mutta minua te ette usko, koska minä sanon teille totuuden. (Joh 8 :44-45 )
Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän. (Joh 10 :10)
Erämaavaelluksen aikana, kun israelilaiset olivat kapinoineet, Herra antoi myrkky-
käärmeiden ahdistaa kansaa. Kun Mooses rukoili, Jumala antoi parannuskeinoksi ristiin kiinnitetyyn pronssikäärmeeseen katsomisen. Se oli vertauskuvaa tulevasta Vapahtajasta, johon katsomalla ja uskomalla voisi saada synnit anteeksi ja pelastua.
Pronssikäärmeeseen katsoneet paranivat. Sittemmin tämä käärmeen kuva, Nehustan, vietiin temppeliin . Aikojen kuluessa kansa rupesi palvomaan sitä epäjumalanaan ,
kunnes kuningas Hiskia hävitti sen
Hän teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä, aivan niinkuin hänen isänsä Daavid oli tehnyt. Hän poisti uhrikukkulat, murskasi patsaat, hakkasi maahan asera-karsikon ja löi palasiksi vaskikäärmeen, jonka Mooses oli tehnyt; sillä niihin aikoihin asti israelilaiset olivat polttaneet uhreja sille; sitä kutsuttiin nimellä Nehustan. (2 Kn 18: 4-5)
Samoin aikojen lopulla tulee saatana saamaan rangaistuksen
Ja minä näin tulevan taivaasta alas enkelin, jolla oli syvyyden avain ja suuret kahleet kädessään. Ja hän otti kiinni lohikäärmeen, sen vanhan käärmeen, joka on perkele ja saatana, ja sitoi hänet tuhanneksi vuodeksi ja heitti hänet syvyyteen ja sulki ja lukitsi sen sinetillä hänen jälkeensä, ettei hän enää kansoja villitsisi, siihen asti kuin ne tuhat vuotta ovat loppuun kuluneet;
(Ilm 20 : 2-3)
Lammas
Kuvahaun tulos haulle lammas kuva
Raamattu käyttää monessa kohtaa paimen ja lammas vertauskuvaa Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta. Sanoihan Jeesuskin itse
Minä olen se hyvä paimen. Hyvä paimen antaa henkensä lammasten edestä.
(Joh 10:11 )
Raamatussa varsinaisia lammaspaimenia ovat Abel, Rebekka, Raakel, Mooses, Daavid ja Aamos. Lampaat ovat rauhattomia jos ne pelkäävät tai nälkä tai
pieneläimet kiusaavat niitä. Harmillisia ovat loiset, kärpäset, paarmat, nautakiiliäiset
mäkärät, hyttyset tai syyhypunkit. Erittäin inhottavia ovat lampaan nenäsaivartajat jotka munivat lampaan nenäonteloon , josta kehittyvät toukat sitten kaivautuvat pään sisälle ja tulehduttavat ja kutittavat niin että eläin hakkaa päätään niin kovasti että voi tulla sokeaksi.
Lampaan villaa pidetään synnin vertauskuvana. niinpä papilliseen pukuun ei saanut käyttää villaa vaan pellavaa. Jos lampaan villa kasvaa liian pitkäksi ja kastuu, lammas
kellahtaa helposti nurin ja muutenkin sillä on tukalat oltavat. Lampaan villasta eristettyä rasvaa, lanoliinia, käytetään paljon ihovoiteissa.
Kun lampaat kerääntyvät illalla tarhaan, paimen tarkistaa niiden kunnon. Paimen öljyää niiden kallot etteivät ne puskiessaan satuttaisi toisiaan, vaan päät liukuisivat kevyesti ohitse. Lampaat ovat säikkyjä ja kavahtavat pientäkin risun rapsausta ja lähtevät laumana karkuun. Jos lammas joutuu olemaan yksin, se on tavallaan panii-
kissa, sillä pitää olla aina joku kaveri, mieluummin pari, se on luotu laumaeläimeksi.
Lampaita käytetään usein "pihanparantaina" kun ne syövät ruohon tarkkaan, niiden
jäljitä ruoho on yleensä hyvän näköistä. Mutta niillä on paha taipumus karkailuun,
paimenella täytyy usein olla apuna lammaskoira, joka jaksaa ja ehtii juosta perässä.
Pyhä Henki on osuvasti ohjannut Raamatun kirjoittamista kun siellä lammas kuvaa
ihmisen käyttäutymistä ja paimen Jumalan johdatusta.
Kääntymätön ihminen on kuin laumasta eksyksiin joutunut lammas, petojen ja monien vaarojen keskellä. Kristus tuli etsimään niitä jotka ovat eksyneet. Seurakunta on "Kristuksen hengellinen lammastarha tai - niinkuin vanhoissa painoksissa - lammashuone.
Jeesus varoitti paitsi saatanan juonista, myös ihmisistä jotka teeskentelevät muuta mitä ovat :
"Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. (Matt 7:15 )
Jeesus itse oli , niin kuin Johannes Kastaja todistaa :
Seuraavana päivänä hän näki Jeesuksen tulevan tykönsä ja sanoi: "Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! (Joh 1:29 )
Johannes viittasi tässä Jeesuksen uhrikuolemaan. Jesaja oli jo paljon aikaisemmin ennustanut samaa kärsivää Messiasta :
Me vaelsimme kaikki eksyksissä niinkuin lampaat, kukin meistä poikkesi omalle tielleen. Mutta Herra heitti hänen päällensä kaikkien meidän syntivelkamme.
Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen eikä suutansa avannut; niinkuin karitsa, j oka teuraaksi viedään, niinkuin lammas, joka ääneti keritsijäinsä edessä, niin ei hän suutansa avannut. (Jes 53 : 6 - 7)

Jesaja oli profeetta joka joutui puhumaan paljon myös tuomion sanoja kansalle koska se oli ruvennut palvomaan epäjumalia , rangaistus oli tuleva :

Ei yhdelläkään niistä vuorista, joita nyt kuokalla kuokitaan, enää mennä orjantappurain ja ohdakkeiden pelosta; ne jäävät härkien laitumeksi ja lammastentallattavaksi. (Jes 7 :25 )
Kuin pakosalle ajetut gasellit, kuin lampaat, joilla ei ole paimenta, niin kukin karkaa oman kansansa luo ja pakenee omaan maahansa. Jokainen, joka tavoitetaan, lävistetään (Jes 13 :14-15)

Mutta tulevana Messias-aikana Herra itse on kansan johdossa :
Niinkuin paimen hän kaitsee laumaansa, kokoaa karitsat käsivarrellensa ja kantaa niitä sylissään, johdattelee imettäviä lampaita. (Jes 40 :11)

Profeetta Sakarjan kautta annettiin varoituksen sanan seurakunnan johdossa oleville:
Herra sanoi minulle: "Ota vielä itsellesi hullun paimenen kapineet.
Sillä katso, minä olen herättävä maahan paimenen: hukkaantuneista hän ei pidä huolta, hajaantunutta hän ei etsi, ruhjoutunutta hän ei paranna, pystyssäpysyvää hän ei tue; mutta hän syö lihavien lihaa ja halkaisee niiden sorkat. Voi hullua paimenta, joka lampaat hylkää! Käyköön miekka hänen käsivarteensa ja oikeaan silmäänsä. Hänen käsivartensa kuivettukoon, ja hänen oikea silmänsä soetkoon."(Sak 11 :15-17 )

Taivaassa ei unohdeta Jeesuksen ristinkuolemaa eikä verenuhria , siellä Häntä palvotaan:
Ja minä näin, että valtaistuimen ja niiden neljän olennon ja vanhinten keskellä seisoi Karitsa, ikäänkuin teurastettu; sillä oli seitsemän sarvea ja seitsemän silmää, jotka ovat ne seitsemän Jumalan henkeä, lähetetyt kaikkeen maailmaan. Ja se tuli ja otti kirjan valtaistuimella-istuvan oikeasta kädestä.
Ja kun se oli ottanut kirjan, niin ne neljä olentoa ja kaksikymmentä neljä vanhinta lankesivat Karitsan eteen, ja heillä oli kantele kullakin, ja heillä oli kultaiset maljat täynnä suitsutuksia, jotka ovat pyhien rukoukset,
ja he veisasivat uutta virttä, sanoen: "Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinä olet tullut teurastetuksi ja olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista ja kielistä ja kansoista ja kansanheimoista ja tehnyt heidät meidän Jumalallemme kuningaskunnaksi ja papeiksi, ja he tulevat hallitsemaan maan päällä." (Ilm 5 :6-9)

Lehmä
Kuvahaun tulos haulle lehmän kuva
Lehmä, nauta, on varsin yleinen karjaeläin. Luvattua maata kuvattiin erämaavelluksellakin maaksi ,joka " vuotaa maitoa ja hunajaa. Ulkonäöltään Luvatun maan lehmät poikkeavat hieman suomalaisesta lehmäkannasta : sarvet ovat pitemmät ja vain hiukan kaartuvat . Muistamme faaraon unet seitsemästä lihavasta ja laihasta lehmästä. Kun sitten unessa ne laihat nielivät lihavat, Joosef Jaakobin poika selitti lehmien tarkoittavan satoisia vuosia , jonka tuoton katovuodet syövät. Niin tapahtuikin
Egyptistä lähdön aikoina oli eräänä vitsauksena , että Egyptin karja kuoli ruttoon, vain israelilaisten karja säästyi. Siinä Jumala osoitti ylivertaisuutensa Egyptin epäjumala HATHORiin nähden. Tämä kuvattiin olentona jolla oli ihmisruumis, ja lehmän pää.
Tiedämme että Intiassa pidetään nykyäänkin lehmää pyhänä eläimen, jota ei saa tappaa tai syödä. Liekö tämä käsitys siirtynyt Egyptistä Intiaan niiden mustalaishei-
mojen myötä, joiden alkuperän väitetään olen Egyptissä. Alkuaan sana gipsy (musta-
lainen) tarkoitti Egyptiä.
Kun Mooses välitti kansalle erilaisia uhrilakeja , puhdistusveden valmistukseen tar-
vittiin punaruskea lehmä :
Tämä on säädös, jonka minä olen antanut. Sano israelilaisille, että heidän on tuotava virheetön, punaruskea lehmä, jossa ei ole mitään vammaa ja jonka niskaan ei vielä ole pantu iestä. Antakaa se pappi Eleasarille. Lehmä on vietävä leirin ulkopuolelle ja teurastettava hänen edessään. Pappi Eleasar ottakoon sormellaan uhrilehmän verta ja pirskottakoon sitä seitsemän kertaa pyhäkkötelttaan päin. Sen jälkeen lehmän ruho on poltettava hänen nähtensä nahkoineen, lihoineen, verineen ja sisälmyksineen. Pappi ottakoon setripuuta, iisopin oksia ja karmiininpunaista villaa ja heittäköön ne tuleen, jossa ruhoa poltetaan. Sitten hän pesköön vaatteensa ja peseytyköön. Sen jälkeen hän voi palata leiriin, mutta hän on epäpuhdas iltaan saakka. Myös lehmän polttaja pesköön vaatteensa ja peseytyköön, mutta hänkin on epäpuhdas iltaan saakka. Joku, joka on puhdas, kootkoon lehmän tuhkan ja vieköön sen leirin ulkopuolella olevaan puhtaaseen paikkaan. Tuhkaa tulee säilyttää siellä, jotta siitä voidaan valmistaa puhdistusvettä Israelin kansaa varten. Myös tämä on syntiuhri. Tuhkan kokoojan tulee pestä vaatteensa, ja hän on epäpuhdas iltaan saakka. (4 Ms 19 :2 - 10)

Raamatussa kaikki punainen väri viittaa Jeesuksen Golgatalla antamaan uhrivereen.
Tämäkin puhdistusvesi viittaa tähän parempaan uhriin.
Mooseksen ohjeissa oli sääntö, jota tänä päivänäkin seurataan juutalaisuudessa tarkkaan :
"Älä keitä karitsaa emänsä maidossa. ( 2 Ms 23:19)
Tästä on tullut Kosher-ruokaan - eli määräysten mukaiseen ruokaan sääntö, ettei liha ja maitoruokaa saa olla samalla aterialla. Niitä varten käytetään aina aivan eri astioita, jopa eri astianpesukonettakin.
Lehmänmaidosta ja vuohen maidosta tehtiin kotona juustoa, jota käytettiin paljon eväänä . Jaakob lähetti Daavidin viemään veljilleen evästä sotatanterelle, hän antoi mukaan kymmenen juustoa vietäväksi päällikölle. Myöhemmin Daavid itse sai kansan antaman ruoka-avustuksen, joka sisälsi juustoa, voita, jauhoja, paahdettuja jyviä, hunajaa, virnoja ja lampaita . ( 2 Sam 17:27 )
Lehmän omistaminen osoitti jonkinlaista varallisuutta, koska köyhillä oli varaa pitää vain vuohia.
Kun filistealaiset halusivat palauttaa ryöstämänsä liitonarkun israelilaisille, koska se toi heille vain onnettomuutta (siihen ei saanut koskea ), he panivat asialle kahden nuoren lehmän lehmävaljakon. Ne ajettiin kulkemaan itsekseen eteenpäin lasti mukanaan . Lopulta valjakko pysähtyi Bet Semesissä ( 1 Sam 6:7) Lehmät teurastet-
tiin polttouhreiksi ja myös vaunut särjettiin ja poltettiin. Leeviläiset siirsivät sitten arkun korennoilla kantaen temppeliin, vain heillä oli oikeus arkin kantamiseen.

Profeetta Aamos, joka joutui saarnaamaan tapain turmelusta vastaan, vertasi juopotte-
levia ylhäisönaisia Baasanin lehmiin ja varoitti heitä :
Kuulkaa tämä sana, te Baasanin lehmät, jotka olette Samarian vuorella, jotka sorratte vaivaisia ja runtelette köyhiä, jotka sanotte herroillenne: "Tuokaa meille juomista." Herra, Herra on vannonut pyhyytensä kautta: Totisesti, katso, päivät tulevat teille, jolloin teidät temmataan ylös koukuilla ja viimeisetkin teistä kalaongilla. Ja muurin halkeamista te lähdette ulos, kukin suorinta tietä, ja teidät heitetään Harmoniin päin, sanoo Herra.
(Aamos 4:1-3 )
Profeetta Hoosea puolestaan vertaa koko Israelin kansaa lehmään :
Israel on vikuroinut kuin niskuri lehmä. Miten Herra antaisi sen nyt kulkea vapaasti kuin lampaat laitumella? ( Hoos 4 :16)

Profeetta Jesajan ennustuksessa tulevasta Messiaan ajasta ennustetaan lehmästä :
Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, ja jalopeura syö rehua kuin raavas. ( Jes 11 :7 )


tekstin olen ollut yhteydessä kirjoittajaan jolle vakuutin 2 osoitteesta löytyy paremmin ja lisään kuvat sain luvan ja kuvat jotka googlasin valmiiksi kiitos Riitalle ja kuvaajille.siunausta t Henry.S ps mitä raamatussa on niistä vastaa JUMALA ja hän ei valehtele. Jumala lupasi eläimiä auttaa muistakaa Nooa siellä oli eläimiä..niin ihminen sinun täytyy ottaa apu vastaa, mennä Pelastuksen ovesta sisälle kuin arkin ovesta sillä Jeesus sanoi minä olen ovi...Nooan aikana eläimiä meni enemmän arkkiin kuka siis on viisas hän ymmärtäköön.
onko minun aloitettava youtube ? ei muuten pääse, olen miesten illoissa on ollut kyllä..
henry sumuvuori videot
Les liens ci-dessus sont pour l'internet, je ne suis pas responsable de leur contenu! 
yllä olevat linkit ovat etsitty internetistä ,en ole vastuussa niiden sisällöstä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti